KLIZE U DUŽNIČKO ROPSTVO

Bivše države SFRJ-a grcaju u dugovima

30.04.2014 u 12:06

Bionic
Reading

Javni dug država nastalih raspadom bivše SFRJ dosegao je ovih dana fantastičnih 90 milijardi eura. Em što je ta suma frapantna, em što su male šanse da te države ikada otplate dugove, piše srpski portal B92

Mada su usporedbe, naročito u ekonomiji, uvijek nezgodne, treba ipak podsjetiti na to da je dug bivše države prije raspada bio gotovo četiri i pol puta manji, to jest oko 20 milijardi dolara, piše B92

Rekorder je za sada Slovenija jer će se ove godine zadužiti gotovo 28,8 milijardi eura, ali ona ima i najmanje razloga za brigu jer je njen bruto domaći proizvod i najveći pa ima mogućnosti vraćati ono što je uzela. Javni dug Slovenije u 2013. porastao je na 71,7 posto bruto domaćeg proizvoda i procjena je da će ove godine dostići gotovo 81 posto BDP-a.

Na drugom mjestu je Hrvatska s malo manjim zaduženjem, oko 28,7 milijardi, a prati ih Srbija s dugom koji je prešao 20 milijardi eura. Točnije, Ministarstvo financija objavilo je da je javni dug Srbije na kraju ožujka iznosio 20,507 milijardi eura, što je 62,3 posto bruto domaćeg proizvoda. U ožujku je javni dug povećan 109 milijuna eura.

Ostale republike, to jest države, debelo zaostaju, ali s obzirom na njihovu ekonomsku snagu, i ono što duguju je previše.

Tako je Bosna i Hercegovina dužna oko 5,5 milijardi eura, Makedonci su za državne potrebe pozajmili 2,7 milijarde eura, a Crna Gora je dužna 1,7 milijardi.

Po ocjeni srpskih ekonomista, sve zemlje bivše SFRJ, osim Slovenije, polako klize u dužničko ropstvo i ako ne poduzmu hitne i oštre mjere, u njega će i zapasti.