RASPRAVA U SENATU

Bivši šef CIA-e: 'Rusija se miješala u američke izbore'

24.05.2017 u 18:16

Bionic
Reading

Bivši šef CIA-e John Brennan izjavio je da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore te da je još prošlog ljeta upozoravao rusku stranu kakve će biti posljedice

'Kada sam prošlog ljeta shvatio da Rusija poduzima vrlo agresivne pokušaje da se umiješa u jedan od temelja naše demokracije, krajem ljeta okupili smo stručnjake iz CIA-e, ANB-aFBI-a kako bismo posvetili pažnju tom pitanju', rekao je Brennan tijekom rasprave u utorak u američkom Senatu, dodajući kako su sve prikupljene informacije predane bivšem predsjedniku Baracku Obami.

'Svima treba biti jasno da se Rusija miješala u predsjedničku kampanju 2016. godine i da je to poduzela unatoč našem prosvjedu i upozorenju da to ne čini', naglasio je bivši šef CIA-e.

Brennan je ispričao da je 4. kolovoza prošle godine razgovarao s Aleksandrom Bortnikovom, šefom ruske Federalne službe sigurnosti, te kako je glavna tema razgovora bila Sirija, ali je bivši šef američke tajne službe postavio i pitanje o ruskom miješanju u američke izbore.

'Rekao sam Bortnikovu da će se miješane u izbore Rusiji vratiti kao bumerang, ali i razoriti sve kratkoročne perspektive za poboljšanje odnosa Washingtona i Moskve te narušiti konstruktivni dijalog čak i o pitanjima koja su od obostranog interesa. Kao što sam i očekivao, Bortnikov je negirao da Rusija čini bilo što u vezi s američkim izborima', zaključio je Brennan.