v na latinici

Bjelorusi nešto kuhaju: Na tenkove i transportere počeli stavljati oznake 'B'

28.08.2024 u 11:58

Bionic
Reading

Bjeloruska vojska i dalje se gomila na granici s Ukrajinom. Službeni Kijev pozvao je u nedjelju Minsk da prestane s grupiranjem u pograničnom području 'kako ne bi napravili tragične pogreške pod pritiskom Moskve'

Bjelorusi raspoređuju svoje snage na granici kao odgovor na navodne ukrajinske provokacije i kako bi 'zaštitili svoje građane'.

Društvenim mrežama počele su kolati fotografije tenkova, transportera i kamiona s taktičkom oznakom 'B'. Podsjetimo, Rusi su u invaziji na Ukrajinu koristili taktičke oznake Z, O i V.

Ranije je objavljeno da bjeloruska vojska planira provesti vojne vježbe, uključujući one s ciljem sprječavanja invazije s teritorija susjednih zemalja, misleći naravno na Ukrajinu.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je da njihova država 'nikada nije poduzela, niti namjerava poduzeti, bilo kakve neprijateljske radnje protiv bjeloruskog naroda' te je pozvalo bjeloruske oružane snage da 'prekinu neprijateljske aktivnosti' i povuku svoje trupe iz pograničnog područja.

Spekulacije o značenju taktičke oznake B variraju od bezazlenih, poput simboliziranja naziva države, do onih koje najavljuju otvaranje novog fronta u ratu.

  • +3
Bjeloruska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Vadim Savitsky / TASS / Profimedia

Iako se teorija o 'drugom frontu' koji bi otvorili Bjelorusi uglavnom smatra teorijom zavjere, Bjelorusija, s obzirom na povećane kontakte između Ukrajine i NATO-a, smatra da ima potrebu kontrolirati svoje granice s Ukrajinom i zemljama NATO-a.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg sazvao je za danas sastanak Vijeća NATO-Ukrajina na zahtjev Kijeva, na kojem bi se moglo raspravljati o zabrinutostima zbog gomilanja bjeloruskih trupa na granici.