MINISTRICA OBRAZOVANJA

Blaženka Divjak o ravnateljima-braniteljima i 'bubanju' u hrvatskim školama

27.05.2018 u 23:11

Bionic
Reading

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak gostujući u Dnevniku Nove TV u nedjelju komentirala je kako je uvjerena da je Hrvatska na dobrom putu kad je riječ o kurikularnoj reformi. Osvrnula se i na sagu oko nedavne upute koja je iz Ministarstva znanosti i obrazovanja poslana osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima, a iz koje proizlazi da nezaposleni branitelji imaju prednost pri zapošljavanju na mjestu ravnatelja

Na pitanje kada će Hrvatska biti kao Finska, Divjak je za Novu TV rekla kako misli da je zemlja na dobrom putu.

'Kurikularna reforma sad ulazi u zbornice, a ujesen u učionice. Trebamo preuzeti ono što imaju Finci, a to je učenje za život; rješavanje problema, a ne bubanje činjenica. Mi na tome radimo i ta reforma je pripremljena', poručila je i dodala da su učiteljima sada podigli plaće i zaključili granske kolektivne ugovore.

Priznala je, međutim, da to nije dovoljno.

  • +20
Blaženka Divjak Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Međutim, i dalje ćemo raditi na tome, što preko europskih fondova, a što preko državnog proračuna', rekla je.

Vezano za priču o ravnateljima-braniteljima, uputi o prednosti zapošljavanja nezaposlenih branitelja na mjestu ravnatelja u školama i učeničkim domovima, temeljenu na Zakonu o braniteljima, komentirala je kako ona tu nije pogriješila.

'Ja sam samo odgovorila. To nikako nije bila moja odluka, bila je samo uputa školama temeljem njihovih zahtjeva da se razjasni situacija u primjeni Zakona o braniteljima na izbor ravnatelja. Neki su to pogrešno interpretirali', rekla je Divjak.

O situaciji s Ministarstvom hrvatskih branitelja, iz kojega su se potužili na uputu i naveli da je ministrica krivo protumačila njihovo očitovanje, Divjak je rekla kako su imali sastanak.

'U petak smo imali sastanak s ekipom ministra branitelja Tome Medveda i zapravo je naša uputa u redu. I to je zaključak tog sastanka. Međutim, mi smo isto tako dogovorili da ćemo svakoj školi dati upute vezano uz cjelokupni proces, da se vidi jesu li dobro raspisali natječaj itd. Puno ranije se uočilo da izbor ravnatelja i zapošljavanje u školama treba učiniti transparentnijim', komentirala je i dodala da u tom smislu mijenjaju Zakon o odgoju i obrazovanju te da će izmjene već u utorak biti u Saboru.

Odnos s premijerom je, kaže, profesionalan, a dobar je i s njegovim savjetnikom Radovanom Fuchsom.