prekid vatre

Blinken: Izrael prihvaća američki prijedlog rješenja, sad je na Hamasu red

19.08.2024 u 20:45

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken u ponedjeljak je pozvao Hamas da prihvati kompromisno rješenje Washingtona za sporazum o prekidu vatre u Gazi i oslobađanje talaca, nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom koji je nazvao "veoma konstruktivnim"

Ranije je najnovije napore opisao kao najbolju i možda posljednju priliku za postizanje primirja te je pozvao sukobljene strane na dogovor.

Prošlotjedni pregovori u Katru su prošli bez napretka, no očekuje se da će se nastaviti ovog tjedna na temelju američkog prijedloga koji teži premošćivanju razlika između Izraela i Hamasa.

Međutim, dok palestinska islamistička skupina najavljuje nastavak samoubilačkih bombaških napada u Izraelu nakon mnogo godina, a bolničari tvrde da je u ponedjeljak poginulo najmanje 30 Palestinaca diljem Pojasa Gaze u izraelskim vojnim napadima, na terenu nema naznaka smirivanja.

"Na današnjem vrlo konstruktivnom sastanku s premijerom Netanyahuom on mi je potvrdio da Izrael prihvaća kompromisni prijedlog, da ga on podržava", rekao je Blinken novinarima u Tel Avivu.

"Sada je na Hamasu da učini isto, a zatim se strane, uz pomoć posrednika - Sjedinjenih Američkih Država, Egipta i Katara, moraju sastati i dovršiti postupak postizanja jasnih dogovora o tome kako će implementirati obveze na koje su pristale ovim sporazumom".

Netanyahu je rekao da želi oslobađanje "maksimalnog broja živih talaca" u prvoj fazi plana koji su predložile Sjedinjene Države za primirje u Gazi.

  • +7
Benjamin Netanyahu Izvor: EPA / Autor: ABIR SULTAN / POOL

"Želio bih istaknuti napore da se oslobodi što više živih talaca u prvoj fazi sporazuma", rekao je Netanyahu nakon sastanka s američkim državnim tajnikom.

Plan predviđa u prvoj fazi šestotjedno primirje popraćeno izraelskim povlačenjem iz gusto naseljenih područja Gaze i oslobađanje određenog broja od 111 talaca otetih 7. listopada u Izraelu tijekom napada palestinskog Hamasa i koji se još uvijek nalaze u Gazi.

Višemjesečni, neredoviti pregovori vrte se oko istih pitanja, pri čemu Izrael govori da rat može završiti samo uništenjem Hamasa kao vojne i političke sile, a Hamas da će prihvatiti isključivo trajno, a ne privremeno primirje.

Postoji nesuglasje i glede trajne izraelske vojne prisutnosti u Gazi, a naročito na granici s Egiptom, kao i oko identiteta i broja zatvorenika koji bi bili oslobođeni u razmjeni.

Stotine ljudi su pred Blinkenovim hotelom u ponedjeljak demonstrirale zahtijevajući sporazum o puštanju talaca na slobodu.

Blinken se u to vrijeme sastajao s rodbinom talaca. Prosvjednici su tražili od Blinkena da pritisne Netanyahuovu vladu da postigne dogovor.