veliki egzodus

'Bliski istok je na rubu rata': Tisuće Libanonaca bježe nakon ove poruke

24.09.2024 u 10:09

Bionic
Reading

Dok su tijekom noći bjesnjeli sukobi između Izraela i libanonskog Hezbolaha, koji podržava Iran, visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove izjavio je da je Bliski istok na rubu 'pravog' rata. U izraelskim napadima na Libanon u ponedjeljak je ubijeno više od 490 ljudi, uključujući više od 90 žena i djece. Bio je to najsmrtonosniji napad od rata između Izraela i Hezbolaha 2006.

Izraelski napadi na Libanon u ponedjeljak rezultirali su smrću više od 490 ljudi, uključujući više od 90 žena i djece, u najsmrtonosnijoj eskalaciji sukoba od rata između Izraela i Hezbolaha 2006. godine, piše Telegraph.

'Mogu reći da smo gotovo u punom ratu', rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove Josep Borrell, uoči okupljanja svjetskih čelnika u Ujedinjenim narodima u ponedjeljak. 'Vidimo sve više vojnih napada, sve više razaranja, više kolateralne štete i više žrtava.'

Potičući napore za pronalaženje rješenja u New Yorku, dodao je: 'Svatko mora uložiti sve svoje napore da se ovo zaustavi.'

Izrael Libanoncima: Sklonite se

Izraelska vojska upozorila je stanovnike južnog i istočnog Libanona da se evakuiraju prije širenja zračne kampanje protiv Hezbolaha.

'Molim vas, sklonite se s puta opasnosti', rekao je premijer Benjamin Netanyahu u snimljenoj poruci. 'Kad naša operacija završi, možete se sigurno vratiti svojim domovima.'

Države iz skupine G7 upozorile su da 'nijedna zemlja neće profitirati od daljnje eskalacije na Bliskom istoku', a svjetski čelnici okupili su se na godišnjoj Općoj skupštini UN-a u ponedjeljak u New Yorku.

'Akcije i protureakcije riskiraju produbljivanje ove opasne spirale nasilja i uvlačenje cijelog Bliskog istoka u širi regionalni sukob s nesagledivim posljedicama', navodi se u izjavi ministara vanjskih poslova skupine G7 te su pozvali na 'zaustavljanje sadašnjeg destruktivnog ciklusa'.

Tisuće bježe iz južnog Libanona

Tisuće Libanonaca poslušale su Netanyahuovo upozorenje i bježe s juga Libanona. Glavna autocesta koja vodi iz južnog lučkog grada Sidona bila je zakrčena automobilima koji su se kretali prema Bejrutu u ponedjeljak navečer, u najvećem egzodusu od 2006. godine.

Terenski zapovjednik Hamasa ubijen u izraelskom napadu

Terenski zapovjednik Hamasa Mahmud al Nader ubijen je u izraelskom zračnom napadu u južnom Libanonu, priopćilo je oružano krilo Hamasa.

Izrael je objavio da je ubio 'velik broj' militanata Hezbolaha u ponedjeljak, kada je pogođeno oko 1600 lokacija u južnom i istočnom Libanonu, uključujući 'ciljani napad' u Bejrutu, u sklopu operacije koju je izraelska vojska nazvala 'Sjeverna strijela'.

Hezbolah je priopćio da je Ali Karake, njihov treći zapovjednik, živ i da se sklonio na sigurno, nakon što je izvor naveo da je napad na glavni grad bio usmjeren na njega.

Grupa je također lansirala projektile na izraelske vojne lokacije u utorak rano ujutro.