glasanje u Saboru

Boris Vujčić ponovno izabran za guvernera HNB-a, oporba bila protiv

12.07.2024 u 13:18

Bionic
Reading

Sa 79 glasova za i 55 protiv Boris Vujčić izabran je na još jedan mandat guvernera Hrvatske narodne banke. Protiv Vujčića glasala je oporba jer mu je zamjerila neobuzdavanje inflacije i pritom ga nazvala 'ubojicom kune'

Već prije samog glasanja dio je oporbe zatražio stanke kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo time što je Vujčić ponovno kandidat za šefa HNB-a.

'Boris Vujčić će biti upamćen kao guverner pod čijim je vodstvom Hrvatska izgubila monetarni suverenitet, otvoreno je agitirao za uvođenje eura, širio dezinformacije da ćemo ulaskom u eurozonu živjeti kvalitetnije, da neće doći do porasta cijena, da će doći do smanjenja kamata i da ćemo imati veći broj stranih investicija. Pokazalo se da smo mi bili u pravu - došlo je do poskupljenja cijena, do inflacije koja nije viđena od Domovinskog rata', poručio je Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista te je Vujčića nazvao 'proizvodom globalističke agende koja vlada Hrvatskom'.

Zamjerke su imali i u SDP-u, stranci čija je vlada 2012. prva predložila Vujčića za guvernera. U međuvremenu je očito izgubio njihovu naklonost.

'Cilj rada HNB-a je stabilnost cijena. Hrvatska je bila među najgorima u EU i eurozoni, ovo je najgora inflacija u zadnjih 30 godina. Za to vrijeme guverner Vujčić je govorio da su građani ti koji bi se protiv inflacije trebali boriti tako da će paziti gdje će kupovati. Gdje su mjere koje su se trebale poduzeti, nema ih nigdje', poručio je SDP-ov Peđa Grbin.

'Boris Vujčić je grobar hrvatskih financija, kriv je za ukidanje kune, kriv je što nemamo zlato u rezervi. On je od Hrvatske napravio zemlju velike inflacije. On je ubojica kune', poručio je Mostov Miro Bulj.

U obranu Vujčića ustao je HDZ-ov Tomislav Šuta kazavši da je cijelo vrijeme postojala suradnja Vlade i HNB-a. 'Zato imamo smanjenje nezaposlenosti, povećanje plaća, rast BDP-a i povećanje stranih investicija', kazao je.