ministar pravosuđa

Bošnjaković: Ne vidim elemenata za smjenu Kuščevića

07.07.2019 u 14:32

Bionic
Reading

Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa, gostujući u emisiji 'Točka na Tjedan' N1 televizije da će o mogućem odlasku ministra uprave Lovre Kuščevića iz Vlade premijer Andrej Plenković dati konačnu riječ i ocjenu, ali da on prema dostupnim informacijama ne vidi elemenata za to

'On ima informacije na raspolaganju ili ih još uvijek traži i nakon toga on će donijeti odluku. Po onome što ja vidim, ja mislim da nema elemenata za to. Ovo što je rekao premijer odnosi se na neka druga vremena koja su bila. O tome neću govoriti jer tu nemam nikakav uvid.

Ako se radi o radnjama koje su kažnjive i koje su u nekoj kaznenoj zoni, onda bi se dalo razgovarati. Međutim, ja o svemu nisam stekao dojam da ima elemenata kaznene ili prekršajne odgovornosti niti da su ikakvi postupci pokrenuti, tako da s te strane ja ne vidim nikakve čvrste razloge za to. Ali to je pitanje, moram priznati, s kojim se ja ne bavim', rekao je Bošnjaković.

Smatra da se medijska rasprava oko ministra Kuščevića digla na razinu hajke.

'Da se tu dogodilo neko kazneno postupanje, ali takvih stvari ja nisam vidio u medijima da itko raspolaže s takvim podacima. Volio bih vidjeti ozbiljne činjenice na stolu, volio bih vidjeti temeljem čega se to traži. U ovoj fazi nisam to vidio, rekao je za N1 televiziju i dodao da mu je žao što je medijski prostor preplavljen tim temama jer Hrvatska ima puno snažnijih tema o kojima bi ste trebalo razgovarati.

Drži da su u drugi plan pali dobri makroekonomski rezultati i da se ne možemo nekoga kriminalizirati temeljem dojma.

'Ne možemo raditi hajku i harangu na nekoga temeljem dojma, nego temeljem konkretnih činjenica i konkretnih dokaza. Što se tiče ovih stvari koje ste rekli kao bogaćenja, jučer su bile prenamjene zemljišta, danas su prenamjene zemljišta i sutra će biti. O tome odlučuje lokalna zajednica. U tim prenamjenama neka lokalna zajednica odlučuje koji dio nekakvog prostora će biti u ovakvoj uporabi ili onakvoj', kazao je Bošnjaković.

Upitan je li mu nije sporno to što lokalno vijeće pod vodstvom HDZ-a prenamjeni zemljište općinskom načelniku koji lobira za tu promjenu GUP-a i koji od nje profitira.

'Ja kao prvo to ne znam. Ja bih volio vidjeti dokumente o tome. U medijima je vrlo često stajalo ono što nije točno i zato imam jedan odmak od toga. Međutim, u svim tim prenamjenama uvijek je zapravo ključno ono kako zajednica se odnosi prema svemu tome.

Ja ne vjerujem da je to odluka pojedinca i niti da o tome jedan pojedinac može takve donositi odluke. To donose općinska i gradska vijeća na prijedlog kolektivnih tijela. Tu ide i javna rasprava u kojoj svi sudjeluju. Ja bih volio o tome raspravljati temeljem činjenica. Medijski napisi nisu za mene činjenica', rekao je Bošnjaković.

  • +7
Lovro Kuščević dolazi na sjednicu Vlade Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX