nitko nije preživio

Brazilske vlasti izvlače tijela iz zrakoplovne nesreće sa 62 poginulih

10.08.2024 u 20:54

Bionic
Reading

Brazilske vlasti u subotu rade na izvlačenju ostataka putnika iz zrakoplova koji se u petak srušio u gradu Vinhedo, u blizini Sao Paula, pri čemu su poginule sve 62 osobe

Najmanje 31 tijelo izvučeno je do 13 sati po lokalnom vremenu u subotu, priopćila je vlada države Sao Paulo. Tijela pilota i kopilota su identificirana, rekao je Dario Pacheco, gradonačelnik Vinheda. Sva tijela se premještaju u policijsku mrtvačnicu u Sao Paulu.

Među mrtvima su Venezuelac i Portugalka, rekao je dužnosnik državne civilne zaštite Roberto Farina, dodajući da su lokalni konzulati već kontaktirani.

Rođaci pomažu identificirati stradale

Vlasti koriste raspored sjedala, fizičke karakteristike, dokumente i stvari poput mobitela za identifikaciju žrtava, rekao je vatrogasac Maycon Cristo na mjestu nesreće.

"Kada svi ovi dokazi budu prikupljeni, izvadit ćemo žrtve iz olupine i smjestiti ih u vozilo koje će biti prevezeno u Sao Paulo", rekao je.

Rođaci žrtava dovedeni su u Sao Paulo kako bi dali uzorke DNK i pomogli u identifikaciji ostataka, rekao je državni koordinator civilne zaštite Henguel Pereira.

Analizita se crna kutija

Takozvana "crna kutija" zrakoplova, koja sadrži glasovne snimke i podatke o letu, podvrgnuta je analizi, rekao je Marcelo Moreno, voditelj brazilskog centra za istraživanje zrakoplovnih nesreća Cenipa.

Zrakoplov, turboelisni ATR-72, letio je za Sao Paulo iz Cascavela, u državi Parana, a srušio se u Vinhedu, nekih 80 km sjeverozapadno od Sao Paula. Unatoč padu u stambeno naselje, nitko na tlu nije ozlijeđen.

Zrakoplov je letio normalno do desetak minuta prije nesreće, kada je prestao odgovarati na pozive te je potom izgubljen radarski kontakt, navodi se u priopćenju brazilskih zračnih snaga.

Piloti nisu prijavili hitan slučaj ili nepovoljne vremenske uvjete, dodale su zračne snage.

Francusko-talijanski ATR, u zajedničkom vlasništvu Airbusa i Leonarda, dominantan je proizvođač regionalnih turboelisnih zrakoplova kapaciteta 40 do 70 putnika. ATR je rekao Reutersu u petak da su njegovi stručnjaci "u potpunosti angažirani" u istrazi nesreće.