morh otkrio

Zašto je nepoznati avion iznad Slunja presretao Mig-21, a ne Rafale

26.07.2024 u 11:31

Bionic
Reading

Nakon zračnog incidenta koji se protekle nedjelje ujutro dogodio na području Slunja i u kojem je MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) presreo laki zrakoplov Piper PA-24, nametnulo se pitanje zašto to nisu učinille noviji borbeni zrakoplovi - Rafalei

MORH je za Zimo.hr potvrdio incident s Piperom te prilično detaljno objasnio zašto je poletio MiG-21, a ne Rafale.

'Zaštitu suvereniteta hrvatskog zračnog prostora provode avioni Rafale, ali privremeno Rafalei ne formiraju dežurni borbeni dvojac kako se ne bi utjecalo na intenzitet obuke pilota i sigurnost letenja te nepotrebno trošili materijalni, personalni i financijski resursi, pojasnili su iz MORH-a.

Podsjećaju kako je zračni prostor Republike Hrvatske integralni dio savezničkog zajedničkog sustava nadzora i zaštite zračnog prostora.

Što se samog incidenta tiče, iz MORH-a kažu: 'Temeljem zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu, u Španjoskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC) 21. srpnja 2024. avion iz Dežurnog borbenog dvojca Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je angažiran u zadaći presretanja aviona u zračnom prostoru Republike Hrvatske.

  • +7
MiG-21 i Rafale Izvor: tportal.hr / Autor: Vanja Moskaljov

Bila je riječ je o civilnom avionu Piper PA-24 čiji je prelet preko Hrvatske bio najavljen, međutim izgubio je vezu s kontrolom zračne plovidbe.

Nakon vizualne potvrde hrvatskog vojnog pilota o kojem se avionu radi, taj civilni avion nastavio je letjeti sukladno planu leta prema planiranom odredištu'.