međunarodni aeromiting

CIAV 2024: Na varaždinskom nebu uskoro Rafale i Krila Oluje

02.07.2024 u 12:49

Bionic
Reading

Varaždin će 13. i 14. srpnja biti domaćin međunarodnog aeromitinga CIAV 2024, a u atraktivnom letačkom programu sudjelovat će i borbeni zrakoplov Rafale, akrobatska grupa Krila Oluje, Red Bull flota iz Salzburga te akrobatski prvak iz Mađarske Zoltan Veres

CIAV, najveća zrakoplovna priredba u ovom dijelu Europe, ponovo se organizira nakon nekoliko godina stanke, a publika će imati priliku vidjeti i školsko-borbeni zrakoplov Galeb G-2, zatim MIG-15, popularni 'Fagot' koji će doletjeti iz Poljske. U programu će, , kako je najavljeno u utorak, ove godine sudjelovati i Slovensko ratno zrakoplovstvo sa zrakoplovima PC-6 Porter i PC-9 M.

„Ove ćemo godine na varaždinskom aerodromu po prvi put ugostiti Red Bull flotu iz Salzburga, u kojoj će biti dva zrakoplova Alpha Jet, ali i bombarder iz Drugog svjetskog rata B-25 Mitchell”, istaknuo je Robert Mišak, predsjednik Aerokluba Varaždin, organizatora CIAV-a.

Najavio je i dolazak helikoptera HRZ-a - Black Hawk i Kiowa Warrior te MUP-ovih helikoptera Bell 206 i 2012, a publika će moći vidjeti i Antonov An-2. Suorganizatori CIAV-a su Grad Varaždin i Varaždinska županija, a priredba će biti organizirana pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH te Ministarstava obrane, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva turizma.

„Konačno smo obnovili aerodrom i stavili smo ga u funkciju. Varaždinski aerodrom zaslužuje jedan pravi i veliki aeromiting, da naši Varaždinci vide kako aerodrom sada izgleda”, istaknuo je gradonačelnik Neven Bosilj.

  • +9
Rafale Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Župan Anđelko Stričak naglasio je da je Varaždin oduvijek bio rasadnik vrhunskih letačkih kadrova.

„Ovaj predstojeći aeroshow to samo i potvrđuje. Opet će Varaždinci i njihovi gosti moći uživati u vrhunskim izvedbama letačkih asova”, kazao je Stričak. Pripadnici Kopnene vojske organizirat će izložbu s prezentacijom tehničko-taktičkog zbora, posjetitelji će moći vidjeti i Mistrale, infracrveno navođene projektile zemlja-zrak, a pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko izvest će desant. Aeromiting će u petak najaviti Krila Oluje koja će nadletjeti Varaždin, a programi u subotu, 13. te u nedjelju, 14. srpnja počinju u 9 sati.