val nasilja

'Britanija gori': Tko stoji iza nereda nakon mučnih ubojstava djevojčica?

06.08.2024 u 20:03

Bionic
Reading

Val uličnog nasilja u Ujedinjenom Kraljevstvu nastavio se i u ponedjeljak navečer, kada su ozlijeđeni policajci u Belfastu. Od početka nereda koji su izbili nakon napada u Southportu, gdje je 17-godišnji Britanac nožem usmrtio tri djevojčice i ozlijedio još 10 osoba na plesnom tečaju, uhićeno je gotovo 400 ljudi, mahom desničara

Tjedan dana nakon smrti djevojčica Bebe King (6), Elsie Dot Stancombe (7) i Alice Dasilva Aguiar (9), još nije razjašnjeno što je zapravo nagnalo Axela Muganwu Rudakubana iz Banksa u Lancashireu da kuhinjskim nožem počini tako okrutan zločin.

Riječ je o mladiću rođenom u Cardiffu, koji se zajedno s obitelji ruandskih korijena prije desetak godina preselio na područje Southporta, primorskog gradića nedaleko Liverpoola. Koliko je poznato, on nema veze s islamom.

  • +26
Divljanje desničara u Britaniji Izvor: Profimedia / Autor: Danny Lawson / PA Images / Profimedia

Politico u današnjoj velikoj analizi piše da Britanija gori, a njezin se novi vođa, premijer Keir Starmer, nakon samo mjesec dana u Downing Streetu, našao u borbi protiv krajnje desnice. Mnogi ulični prosvjedi prerasli su u nasilje, uz napade na džamije i paljenje hotela u kojima su smješteni tražitelji azila.

Prema britanskom zakonu za osumnjičenike mlađe od 18 godina, policija isprva nije imenovala napadača. U roku od nekoliko sati, društveni mediji bili su preplavljeni lažima poput onih da postoji islamistička povezanost s ubojstvima i da je napadač bio tražitelj azila.

Bdijenje za žrtve prošlog utorka 'oteli' su ljudi za koje je policija rekla da su povezani s krajnje desnom Engleskom obrambenom ligom. Čupali su cigle sa stambenih objekata kako bi ih bacali na policiju i džamiju u Southportu, pogođenu i benzinskim bombama. U idućim danima, proključala je ljuta islamofobija koja je očito dugo tinjala, a neredi su se rasplamsali diljem Engleske i Sjeverne Irske: u Londonu, Belfastu, Darlingtonu, Plymouthu Blackpoolu, Hullu, Leedsu, Manchesteru, Nottinghamu, Boltonu, Liverpoolu, Sunderlandu, Middlesbroughu, Tamworthu, Rotherhamu... Daljnji događaji planirani su u nadolazećim tjednima, uključujući prosvjed u Glasgowu.

Prema podacima britanske vlade iz 2023., nijedna se vjerska skupina nije suočila s više zločina iz mržnje od britanskih muslimana. Prosvjednici koriste slogan bivše konzervativne vlade 'zaustavite brodove', a čuju se i rasistički slogani. Na društvenim mrežama pojavile su se snimke koje prikazuju muslimanske skupine kako uzvikuju 'Allahu akbar' (Bog je najveći) dok se sukobljavaju s demonstrantima u Boltonu.

Nekoliko istaknutih krajnjih desničara komentira nerede na društvenim mrežama, a vlada ih je osudila zbog pogoršavanja napetosti. Stephen Yaxley-Lennon, koji djeluje pod pseudonimom Tommy Robinson, dugo je bio jedan od najistaknutijih britanskih desničarskih i antimuslimanskih aktivista. Još 2009. osnovao je Englesku obrambenu ligu (EDL), koja je službeno mrtva više od desetljeća. Prema pisanju Daily Maila, Robinson se trenutno nalazi u hotelu na Cipru. Njegove objave imaju stotine tisuća pregleda, a dijele ih likovi poput osnivača InfoWarsa, teoretičara zavjera Alexa Jonesa.

Postovi variraju od tvrdnji da su 'nedužni Englezi postali mete' do antimuslimanske retorike poput 'naše žene nisu halal meso'. Dva dana nakon napada, Robinson je pozvao svoje pristaše da ostanu mirni, pa oni sada opetovano tvrde da je to bila osuda uličnog nasilja. No zato je njegov kolega agitator Laurence Fox na X-u proglasio 'rat', navodeći da su 'desetljećima britanske djevojke silovali barbari imigranti'. Ta objava ima više od tri milijuna pregleda.

  • +2
Napad nožem u britanskom gradu Southportu Izvor: EPA / Autor: ADAM VAUGHAN

Za razliku od drugih europskih zemalja, britanska krajnja desnica nema snažnu organizaciju. Dok su stranke eksplicitno povezane s tamošnjom krajnjom desnicom u prošlosti izborile pozicije u lokalnoj vlasti i Europskom parlamentu, na nedavnim izborima nisu se proslavile. Reform U.K., populistička stranka pod vodstvom Nigela Faragea, koji je ranije kritzirao hotele s migrantima, distancirala se od nereda i osudila nasilje.

Iako je krajnja desnica pridonijela početnom širenju dezinformacija nakon napada u Southportu, ne može se tvrditi da iza nereda stoji neka formalna organizacija. WhatsApp i Telegram korišteni su za organiziranje okupljanja u kratkom roku, dok su Facebooku preplavili leci s pozivima na pojedine prosvjede. TikTok je pak preplavljen snimkama nasilja.

  • +13
Neredi u Britaniji Izvor: Profimedia / Autor: James Speakman / PA Images / Profimedia

'Iako mnogi sudionici, ili čak većina njih, nisu dio nijedne tradicionalne organizacije krajnje desnice, inspirirani su njihovim dezinformacijama i angažirani su u aktivizmu krajnje desnice', poručili su iz udruge 'Hope not Hate'.

Musk o građanskom ratu

'Građanski rat je neizbježan', napisao je milijarder Elon Musk, komentirajući na X-u događaje u Britaniji. Downing Street je poručio da takvi komentari 'nemaju opravdanja', da vlada 'neće tolerirati napade na džamije i muslimanske zajednice' i da društvene mreže 'mogu i trebaju učiniti više' u vezi sa širenjem dezinformacija. Vlasnik X-a potom je pitao Starmera: 'Ne biste li trebali biti zabrinuti zbog napada na sve zajednice?'. 

Godinu dana nakon što je Musk kupio X, Stephen Yaxley-Lennon vraćen je na tu mrežu nakon petogodišnje zabrane, a sada je taj osuđeni kriminalac s odmora na Cipru slao zapaljive poruke za svojih 900.000 pratitelja. 

Osuda britanske vlade bila je tek zakašnjeli pokušaj da se pokaže snaga, piše Politico. U nedjelju je vidno ljutiti premijer Starmer ustvrdio da je na djelu 'nasilje krajnje desnice' i obećao da će kazniti sve uključene. Iza njega je veliko iskustvo: bio je glavni britanski javni tužitelj 2011., kada su se nemiri proširili diljem zemlje zbog toga što je policija ustrijelila crnca Marka Duggana. Pod Starmerom su tada suci radili i noću kako bi procesuirali više od 3000 uhićenih tijekom nereda. Sada bi se to moglo ponoviti - ako preopterećeno britansko pravosuđe to više može podnijeti.

Starmer je u ponedjeljak održao hitan sastanak ministara, viših dužnosnika i šefova zatvora, nakon čega je obećao osnažiti kazneno pravosuđe za uhićenje i procesuiranje izgrednika. Prvi je ovo veliki test za premijera Starmera. Ispitivanje javnog mnijenja Opinium pokazuje da je njegov rejting pao u posljednja dva tjedna. Koliko god nemiri dugo trajali, Starmerov medeni mjesec u vladi definitivno je završio.