nova kriza

Brnabić u Banjoj Luci: Nema jake Srbije bez Republike Srpske

09.07.2024 u 12:08

Bionic
Reading

Predsjednica srbijanskog parlamenta Ana Brnabić najavila je u utorak u Banjoj Luci nastavak svake vrste potpore Republici Srpskoj, a ustvrdila je kako je nova kriza u odnosima Srbije i BiH zbog dolaska srbijanskih vojnih kadeta i časnika proteklog tjedna rezultat "želje nekih političara za širenjem mržnje"

Brnabić je ovo kazala kao jedini govornik na svečanoj sjednici Narodne skupštine RS, koja je sazvana samo kako bi ona mogla istupiti.

Brnabić je istaknula kako tu prigodu smatra iznimno važnim korakom nakon održavanja tzv. svesrpskog sabora, održanog u lipnju, i da se nada provedbi deklaracije koju su tada usvojili najviši dužnosnici Srbije i RS te Srpske pravoslavne crve (SPC) o još tješnjim međusobnim odnosima.

Po njezinim riječima, Srbi tim dokumentom čuvaju prava koja već imaju drugi, a da sadržajem nisu povrijedili bilo koji drugi narod niti integritet neke druge države, dok su se u prošlost vratili "samo kako bi iskazali poštovanje prema svim žrtvama rata".

Brnabić tvrdi kako je Srbija posvećena isključivo miru i suradnji u regiji no za to nema partnere, posebice stoga jer se ne slaže oko najvažnijih pitanja poput poštivanja teritorijalnog integriteta, čime je aludirala na odnos prema statusu Kosova ali i probleme u BiH.

"Svi koji kažu da je Srbija ta koja izaziva nestabilnost u regiji ili su otvoreno zlonamjerni ili ne znaju ništa o politici", kazala je Brnabić izražavajući žaljenje jer, kako tvrdi, drugi na Balkanu nemaju vizije niti hrabrosti kakvu navodno imaju Aleksandar Vučić i današnja Srbija.

Komentirajući negodovanja zbog činjenice da su kadeti i časnici vojske Srbije proteklog vikenda u odorama definirali po istočnoj Bosni i Prijedoru, Brnabić je zaključila kako je to izmišljeni problem.

"To je pokazalo svu želju određenih političara... da siju mržnju i razdor među narodima bez ikakvog razloga i stvarnog povoda", kazala je.

Tvrdi da u odnosu prema BiH Srbija samo traži puno poštovanje Daytonskog sporazuma što, po njenoj interpretaciji znači "nepovredivost RS i njenih ovlasti".

Zaključila je kako "nema jake Srbije bez jake RS".