presuda bekavcu

'Brodovi su veliki kao kvart u Splitu. Ne može kapetan biti odgovoran'

16.09.2024 u 20:54

Bionic
Reading

Hrvatski kapetan Marko Bekavac zbog sumnje u krijumčarenje gotovo pola tone kokaina osuđen je na 30 godina zatvora. Iako je sam obavijestio tursku policiju da nije imao sve uvjete za siguran ukrcaj tereta u Kolumbiji, glavni krimen sudac mu je pronašao u zapovjednoj odgovornosti

'Odvjetnik je probao u nekoliko navrata pokazati i dokazati da nema niti jednog konkretnog dokaza i skrenuti na ovu poziciju koja je bila početna, međutim ne, sudac je jednostavno i dalje forsirao zapovjednu odgovornost', rekao je Hrvoje Cvitanović, veleposlanik Hrvatske u Turskoj.

Na turski sud stigla je Bekavčeva obitelj, ali i tajnik sindikata pomoraca Hrvatske. 'Šokirani smo presudom. Blago rečeno. Nikakvi dokazi nisu nađeni protiv niti jednog člana posade tako da smo očekivali pravomoćno oslobađajuću presudu, ali to se nije dogodilo', rekao je Neven Melvan, iz sindikata pomoraca Hrvatske, za Novu TV.

Bekavac je uhićen zajedno s još deset pomoraca. Njihov posao bio je prebaciti ugljen iz Kolumbije u Tursku. Prije ukrcaja, kapetan je od turskog vlasnika tražio i kamere i osiguranje, ali nije to dobio. Pod sličnim optužbama iza rešetaka grčkog zatvora završio je svojedobno kapetan Laptalo.

'Grci su prihvatili da zapovjednik ne može biti odgovoran za nešto što se dogodilo 150 metara daleko od njega', rekao je kapetan Sanjin Dumanić.

Dumanić kaže da zakon globalno treba mijenjati.

'Naša zajednica Udruga kapetana će kroz Europsku zajednicu tražiti neku izmjenu zakona jer ne može kapetan biti odgovoran. Dozvolite, ovaj brod od 180 metara, ali ima danas brodova od 360 metara. Toliko je drugi kvart u Splitu. To je iz jednog u drugi kvart, da netko s Meja bude odgovoran za događanja na Zenti to bi bilo nemoguće'.