KRITIKA EUROPARLAMENTARCA

'Bruxelles kažnjava Srbe kao gubitnike ratova'

05.04.2013 u 10:24

Bionic
Reading

Zastupnik Slobodarske stranke Austrije u Europskom parlamentu Andreas Moelzer rekao je da ga neuspjeh uloge Europske unije u pregovorima između Srbije i Kosova ne iznenađuje jer EU ignorira interese Srbije

'Ono što gospođa Ashton (Catherine Ashton, visoka europska povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku) čini u ime EU-a nije nikakvo posredovanje, već stajanje na strani Kosovara, čije se želje trebaju primijeniti po svaku cijenu', kritizirao je Moelzer ulogu visoke predstavnice u posredovanju u dijalogu Beograda i Prištine.

Posebno je skandalozno, dodao je Moelzer, što Bruxelles ne zahtijeva od Beograda samo da prihvati 'otcijepljenje povijesne srpske zemlje', već istovremeno ignorira srpsku manjinu na sjeveru Kosova.

'Dok se EU obično brine o pravima nacionalnih manjina, kosovski Srbi trebaju biti prepušetni na milost i nemilost Albancima. Očigledno Srbi, kao gubitnici ratova na prostoru bivše Jugoslavije, trebaju biti kolektivno kažnjeni', ocijenio je desničar.

Moelzer je zatražio da Ashton konačno uzme u obzir i srpske interese, ako prije svog odlaska s funkcije visoke europske povjerenice želi postići jedan uspjeh.

'To znači da se Srbima na Kosovu mora odobriti pravo na samoopredjeljenje naroda ili u najmanju ruku veću autonomiju, kako bi bili zaštićeni njihov identitet i kultura', poručio je austrijski zastupnik.