zabranjena izložba

Bulj pravobraniteljici: SNV redovito vrijeđa naše branitelje, kad ste njemu slali dopise?

16.09.2024 u 14:40

Bionic
Reading

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj odgovorio je pučkoj pravobraniteljici Teni Šimonović Einwalter da njezin Ured ne može propisivati izabranom gradonačelniku politike koje će provoditi niti s kim će surađivati, te je upitao koliko je puta ista institucija slala dopise Srpskom narodnom vijeću

"Ne vidim na temelju kojih ovlasti bi Vaša institucija izabranom gradonačelniku propisivala kakvu će politiku provoditi i s kojim institucijama i udrugama će surađivati ustanove za koje sam, kao izabrani politički dužnosnik, odgovoran", napisao je Bulj u odgovoru.

Pravobraniteljicu je pozvao da dobro pročita njegove izjave u kojima, kaže, jasno objašnjava iz kojih razloga ne želi suradnju gradskih ustanova sa Srpskim narodnim vijećem (SNV).

Pučka pravobraniteljica prethodno je zatražila od Bulja očitovanje o razlozima zabrane izložbe Inije Herenčić "Susret na tromeđi".

Ta izložba fotografija predstavlja narodne običaje hrvatskih Srba i onih iz susjednih država, a otvaranje je bilo planirano u Gradskoj galeriji Sikirica 4. rujna. Bulj je, međutim, obustavio otvaranje jer mu je, kako je rekao, neprihvatljivo da u organizaciji sudjeluje i SNV.

"S obzirom na to da Ustav RH jamči slobodu kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, a pripadnicima nacionalnih manjina ravnopravnost i kulturnu autonomiju, temeljem Zakona o pučkom pravobranitelju i Zakona o suzbijanju diskriminacije molimo da se u roku od 15 dana očitujete na temelju koje pravne osnove ste tražili obustavljanje navedene izložbe", piše u dopisu pučke pravobraniteljice.

U svom odgovoru upućenom Šimonović Einwalter, gradonačelnik Sinja ističe da SNV u svom tjedniku Novosti redovito vrijeđa hrvatske branitelje, njegove suborce i Domovinski rat u kojem su sudjelovali.

"U skladu s time, molim da mi dostavite sve Vaše dopise upućene SNV-u. Uvjeren sam da Vam izrazito smeta takva diskriminacija i vrijeđanje hrvatskih branitelja, stoga ne sumnjam da ste opetovano reagirali prema SNV-u", kazao je.

Osim tjednika Novosti, Bulj je kao razloge odbijanja svake suradnje s SNV-om naveo i izjave njihovih vodećih ljudi "koji svojim postupcima podupiru politike usmjerene protiv hrvatske države".

Pučku pravobraniteljicu pitao je da li je slala dopise i drugim gradonačelnicima, poput gradonačelnika Zagreba i Pule koji su, po njegovom mišljenju, također donosili odluke u kojima ima elemenata diskriminacije.

Od nje je zatražio da mu pošalje dopis gradonačelniku Zagreba, koji je udruzi zabranio korištenje javnih površina i postavljanje zastava na gradske jarbole kao i dopis upućen gradskoj vlasti Pule zbog zabrane koncerta pjevača Marka Perkovića Thompsona u pulskoj Areni.