prati se situacija

Capak otkrio hoće li uskoro vratiti mjere zbog velikog broja novozaraženih

27.06.2022 u 17:31

Bionic
Reading

Brojke novozaraženih koronavirusom u porastu su diljem Europe, pa tako i u Hrvatskoj. Hoće li se zbog toga vratiti neke od epidemioloških mjera?

'Broj novooboljelih raste, no nema puno hospitaliziranih i teških slučajeva. Slično je i u drugim zemljama zbog dolaska varijanti BA.4 i BA.5. Prati se situacija i zasad mislimo da nisu potrebne dodatne mjere', rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za DNEVNIK.hr te napomenuo da je uvijek potreban oprez uz klasične mjere zaštite.

Povećanje udjela infekcija BA.4 i BA.5 uočeno je u mnogim zemljama - uključujući Austriju, Belgiju, Dansku, Francusku, Njemačku, Irsku, Italiju, Nizozemsku, Španjolsku i Švedsku.

'Većina zemalja Europske unije otkrila je nizak udio SARS-CoV-2 varijanti BA.4 i BA.5, no mnoge su zabilježile porast posljednjih tjedana. U Portugalu je BA.5 postao dominantna varijanta virusa SARS-CoV-2', upozoravaju iz Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Ističu da će te varijante postati dominantne u cijelom EU-u, što će vjerojatno rezultirati povećanjem slučajeva koronavirusa u narednim tjednima.