dugovječni lokalni vladar

Čašćenje sa Šeksom, tamburaši zbog nevremena pa ostavka: Politički put Josipa Šarića

23.09.2024 u 11:17

Bionic
Reading

Dugogodišnji HDZ-ov gradonačelnik slavonskog gradića Otok Josip Šarić uhićen je jutros zbog sumnje u 'koruptivno kazneno djelo', kako je objavio USKOK. U neobičnom spletu okolnosti, jer samo nekoliko dana ranije podnio je ostavku na dužnost saborskog zastupnika, Šarić se s kaznenim progonom suočava bez 'kviska' u obliku zastupničkog imuniteta

Čini se da se radi o novoj metodi postupanja u ovakvim situacijama: samo dva dana ranije uhapšen je još jedan HDZ-ov kapitalac Josip Škorić, bivši predsjednik Uprave Hrvatskih cesta koji se s te funkcije također iznenada povukao prije manje od mjesec dana.

Škorić je navodno otišao iz osobnih, Šarić iz zdravstvenih razloga, no obojica su svojim postupkom znatno olakšala situaciju predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću, kojemu je ipak lakše ograditi se od kriminala bivših nego aktualnih i bliskih mu suradnika. Igrom slučaja, nove metode postupanja nastupile su dolaskom Ivana Turudića na čelo Državnog odvjetništva i USKOK-a - cinici će reći da je zaustavljeno curenje informacije prema medijima, ali izgleda kao da je otvoren neki kanal prema osumnjičenicima.

  • +16
Josip Šarić - istražitelji iznose dokumentaciju iz zgrade gradskog poglavarstva Otoka Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Istražitelji su izgubili moment iznenađenja, no s druge strane znatno je smanjena mogućnost izbijanja političke drame kada bez najave krenu u akciju.

Je li Šarić imao dojavu da će mu snage reda pokucati na kućna vrata, ostat će, dakako, puka špekulacija. U ovom trenutku zapravo manje bitna.

Jer hapšenje označava barem početak pada jednog od najdugovječnijih lokalnih vladara u Hrvatskoj koji upravlja Otokom još od 1993. godine. Pobjeđivao je na svim dosadašnjim izborima - posljednji put osvojivši 60 posto glasova - a u posljednja dva mandata ulazio je u Sabor kao zamjena. Prvi put Mariju Banožiću, drugi put Marinu Piletiću.

Ondje je uglavnom ostajao neprimjetan.

Šarić je rođen u lipnju 1968. godine u Otoku, a završio je Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i postao diplomirani inženjer prometa - i to je otprilike sve što se o njemu može pronaći mimo njegove političke karijere jer je cijeli život zapravo zaposlen u javnoj upravi.

Trošenje javnog novca

Ondje, u Otoku, također je uživao relativnu anonimnost sve dok ga se nisu dohvatili novinari otkrivši da je od 2015. do 2021. godine krajnje obimno i netransparentno trošio javni novac: na dvije službene kartice natukao je preko 700 tisuća kuna troškova, uglavnom na smještaj u luksuznim hotelima, čašćenja u skupim restoranima i kupovanje poklona u parfumerijama. Uz plaću koja mu je tada iznosila oko 10 tisuća kuna, trošio je još dvostruko više na službenim karticama.

Tjednik Nacional još je lani objavio dopis koji je Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru poslalo osječkom odsjeku USKOK-a 8. ožujka 2021., a u kojem između ostalog stoji da su Šarić i njegov zamjenik Zvonimir Pućo trošili gradski novac:

'Od svih prodajnih mjesta na kojima su učinjene novčane transakcije, zatražene su vjerodostojne isprave - računi, radi utvrđenja na što su novčana sredstva Grada utrošena. Pregledom jednog dijela do sada zaprimljenih računa utvrđuje se kako je velik broj novčanih transakcija učinjen u luksuznim hotelima, restoranima i drugim ugostiteljskim mjestima, kojom prilikom su se vršila plaćanja za usluge korištenja mini barova, zatim kupovine alkoholnih i bezalkoholnih pića, toplih napitaka, duhanskih proizvoda, kupovina mobilnih bonova te plaćanje robe široke potrošnje u trgovačkim centrima, a za koje je transakcije dvojbeno da su Josip Šarić i Zvonimir Pućo iste vršili u poslovne svrhe.'

  • +14
Josip Šarić Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Gradonačelnik Otoka znao je i po pet ili šest puta mjesečno odsjedati u zagrebačkim hotelima Residence, Antunović, Panorama i Sheraton ili pak u Tuheljskim Toplicama. Na račun grada kupovao je kulen i ostale suhomesnate proizvode, vrhunska vina, kravate, parfeme i robu široke potrošnje, dakle što god mu je palo na pamet.

Otkriveno je i da je za 14 članova HDZ-a zaposlenih u gradskim službama stranačka članarina dulje vrijeme plaćana iz gradskog proračuna. Iz ove stranke tada su pokušali objasniti da se radi o uobičajenoj 'obustavi od plaće', no nikada nisu odgovorili na pitanje zašto je - kada je ovakva praksa otkrivena i ako se zaista radilo po zakonu - dio uplaćenih članarina refundiran na račun Otoka.

Ručak sa Šeksom

Lani u prosincu sličan scenarij: kada je novinar Drago Hedl otkrio da je svom prijatelju i stranačkom kolegi Vladimiru Šeksu službenom karticom platio ručak u jednom od zagrebačkih restorana - pojeli su krvavice i buncek te popili tri boce vina - Šarić je dan kasnije objavio da je u gradski proračun uplatio taj trošak od 129 eura i 60 centi.

On ipak nije bio tek obični 'vječni' dužnosnik iz provincije, kakvih je bezbroj zahvaljujući grotesknom sustavu s čak 556 gradova i općina: jedno vrijeme bio je i zamjenik političkog tajnika HDZ-a i s tog mjesta koordinirao je sve županijske, gradske i općinske organizacije te stranke na području sedam slavonskih županija. Dakle zbilja jest bio politički kapitalac koji je uživao povjerenje vrha HDZ-a.

Upravo današnji potpredsjednik Vlade Josip Dabro svojevremeno je upozoravao na Šarićevo ponašanje, no ignoriran je pa se ispisao iz HDZ-a i do visoke dužnosti dokopao se zaobilaznim putem, preko Domovinskog pokreta.

Za to vrijeme u Otoku je živio neki svoj život: u srpnju ove godine gradonačelnik je organizirao svečano obilježavanje prve godišnjice velikog nevremena koje je pogodilo taj kraj. Pozvao je 200 uzvanika, platio i tamburaše, no sve je završilo masovnom pijanom tučnjavom.