napeta situacija

88 posto profesora i čak 95 posto učitelja odbilo Vladinu ponudu, sindikalisti poručili: I u ponedjeljak štrajk ide frontalno punom snagom

29.11.2019 u 10:32

Bionic
Reading

Čelnici školskih sindikata u 11 sati na konferenciji za novinare predstavili su službene rezultate izjašnjavanja članstva o ponudi Vlade od 26. studenog: 88 posto srednjoškolskih profesora odbilo je ponudu Vlade, a u osnovnim školama postotak je veći i iznosi 95 posto

Nakon dva dana provedbe sindikalnog referenduma među sudionicima u štrajku, koji je danas ušao u 35. dan, protiv Vladine ponude izjasnilo se 95,26 posto izašlih u osnovnim školama, 88,93 posto u srednjim školama te 69 posto u znanosti i visokom obrazovanju, rečeno je na konferenciji za novinare.

U osnovnim školama na referendumu je sudjelovalo 31.670 zaposlenih, dok se u srednjim školama izjasnilo 14.046 zaposlenika.

Iz Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske te Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja izvijestili su da se zbog takve odluke nastavlja opći štrajk u osnovnim i srednjim školama, kao i povremeni štrajkovi na fakultetima.

Jutros je objavljeno da je 88 posto štrajkaša iz Sindikata Preporod odbilo Vladinu ponudu, pa će i taj obrazovni sindikat nastaviti štrajk u 383 osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove, u kojima djeluju njegove podružnice.

Branimir Mihalinec dodao je da će se odazvati na svaki sastanak na koji budu pozvani.

Neće, kaže, tolerirati govor mržnje koji se širi po društvenim mrežama.

'Nije samo potplaćenost rezultirala ovim štrajkom. Tu su anonimne prijave, nepotrebna administracija, Loomen i još niz drugih problema', kazala je Sanja Šprem.

U ime visokoobrazovnih institucija u kojima štrajka nenastavno osoblje za odbijanje prijedloga Vlade izjasnilo se 69 posto.

Mihalinec je kazao kako će danas sindikati analizirati rezultate i donijeti odluke o daljnjim pritiscima. Sigurno je to da u ponedjeljak štrajk ide frontalno punom snagom. 'Štrajk u srednjim školama je na 88 posto. Isto kao i prvi dan, što znači da smo jedinstveni i odlučni', istaknuo je.

Odazvat će se na razgovor, kaže, ako ih premijer pozove. Ne može vjerovati da je premijer spreman ponuditi toliko kroz dodatke, a ne kroz koeficijente.

  • +8
Konferencija sindikata o štrajku u osnovnim i srednjim školama Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

'U ovom momentu postoji ogromna odgovornost Vlade prema resoru obrazovanja. Doveli su ih u 35. dan štrajka. Važnije je bilo imati sastanke, voziti se po Hrvatskoj i ignorirati dijalog. Najmudriji je potez pozvati nas opet za stol', kazala je Šprem.

Na pitanje novinara kada je zadnji put vidjela resornu ministricu Blaženku Divjak, Šprem je kazala kako se i ne sjeća kada ju je vidjela. Očekuje da dani u štrajku budu plaćeni, no o tome će odlučiti Vlada.

Na pitanje jesu li sindikati spremni platiti članovima dane u štrajku, ako to Vlada odbije, Mihalinec je kazao: 'Ako Vlada donese takvu odluku, kriva je za sve posljedice takve odluke. Sve ove dane i ono što se nije odradilo morat će se odraditi i morat će se platiti više.'

  • +10
Nastavnici štrajkaši u Puli snimili svoju milenijsku fotografiju Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL