UPOZORENJE

Čelnici Pentagona: Rusija razmjestila neviđene snage uz granicu, mogle bi se dogoditi užasne posljedice u slučaju napada

29.01.2022 u 08:21

Bionic
Reading

Najviši dužnosnici Pentagona upozorili su da bi ruska invazija na Ukrajinu rezultirala "užasnim" posljedicama.

Predsjedavajući Združenog stožera američke vojske general Mark Milley i ministar obrane Lloyd Austin detaljno su opisali sumorni scenarij dok se američke i NATO snage pripremaju za potencijalni napad Moskve na svog bivšeg sovjetskog susjeda.

“S obzirom na vrstu snaga koje su raspoređene, kopnene manevarske snage, topništvo, balističke rakete, zračne snage... Ako bi se to pokrenulo u Ukrajini, bilo bi značajno, vrlo značajno, i rezultiralo bi značajnom količinom žrtava i možete zamisliti kako bi to moglo izgledati u gustim urbanim područjima, duž svih cesta, i tako dalje i tako dalje ”, rekao je Milley, prenosi CNBC.

"Bilo bi užasno", dodao je Milley, najviši vojni časnik u zemlji.

Upozorenja Pentagona dolaze u trenutku dok ruski predsjednik Vladimir Putin razmatra američke diplomatske i sigurnosne prijedloge koje je iznio John Sullivan, američki veleposlanik u Rusiji. Rusija je u početku ponudila hladan odgovor na te prijedloge.

"Tako da ćemo čekati kakva je reakcija i procjena ruske vlade na naše pisane odgovore", rekao je Sullivan novinarima u petak iz američkog veleposlanstva u Moskvi.

“A onda, kako je primijetio državni tajnik Antony Blinken, očekivao bih da će doći do rasprave ili možda sastanka. Ali ne znam da je takvo što dogovoreno.”

Milley je rekao da se rusko razmještanje snaga duž granice s Ukrajinom razlikuje od bilo čega što je vidio tijekom svoje četiri desetljeća vojne karijere. Rekao je da su Rusi razmjestili zračne snage, pomorske snage, specijalne snage, cyber elektroničko ratovanje, zapovijedanje i kontrolu, logističke inženjere i druge sposobnosti duž ukrajinske granice.

"Mislim da biste se morali vratiti dosta unatrag u dane Hladnog rata da biste vidjeli nešto ovakvih razmjera", rekao je Milley, dodajući da je raspoređivanje više od 100.000 ruskih vojnika na granici veće "od bilo čega što imamo u nedavnom sjećanju.”