KRHKO PRIMIRJE

Četiri članice NATO-a opovrgnule da će naoružati Ukrajinu

07.09.2014 u 21:25

Bionic
Reading

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka rekao je u nedjelju da je Kijev postigao sporazum tijekom summita NATO-a u Walesu o dobivanju oružja i vojnih savjetnika od pet zemalja članica saveza, no njegovu su izjavu opovrgnule četiri od pet spomenutih zemalja

Dužnosnici NATO-a ranije su rekli da Savez neće slati oružje u Ukrajinu, koja nije članica, ali su isto tako rekli da pojedine države mogu odlučiti to učiniti.

'Na summitu NATO-a postignuti su sporazumi o osiguravanju vojnih savjetnika i opskrbi modernim oružjem iz Sjedinjenih Država, Francuske, Italije, Poljske i Norveške', rekao je savjetnik Juri Licenko na svojoj Facebook stranici, ne ulazeći u pojedinosti.

Dužnosnik NATO-a kojeg je kontaktirao Reuters u nedjelju nakon Licenkove izjave, kazao je da politika NATO-a ostaje nepromijenjena, a četiri zemlje opovrgnule su da je s Ukrajinom u Walesu postignut dogovor o opskrbi oružjem.

Visoki američki dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, opovrgnuo je da su Sjedinjene Države obećale vojnu pomoć. 'Amerika nije Ukrajini ponudila nikakvu oružanu pomoć', rekao je dužnosnik.

Upitani za komentar Licenkovih izjava, dužnosnici ministarstava obrane Italije, Poljske i Norveške također su opovrgnuli da postoje planovi za opskrbu oružjem Ukrajine.

U petoj zemlji, Francuskoj, dužnosnik Elizejske palače odbio je komentirati Licenkovu izjavu.

Porošenko, čije se oružane snage bore protiv proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, nazočio je dvodnevnom summitu Sjevernoatlantskog saveza u Walesu koji je završen u petak.

Rusija se žestoko protivi bliskim vezama između Ukrajine i NATO-a.

U međuvremenu, krhko primirje između ukrajinskih snaga i proruskih separatista izgleda ugroženo na istoku zemlje, gdje su granate pogodile luku Mariupol koju drže vladine snage i grad Doneck, najvažnije uporište separatista.