PISAO PAPI

Charamsa: Crkva homoseksualcima život pretvara u 'pakao'

28.10.2015 u 16:04

Bionic
Reading

Poljski svećenik Krzysztof Charamsa, koji je nedavno priznao da je homoseksualac, poručio je u pismu papi Franji da Crkva milijunima homoseksualaca katolika život pretvara u 'pakao'

Do 3. listopada monsinjor Charamsa obnašao je važnu dužnost u vatikanskoj Kongregaciji za nauk vjere, a onda je na tiskovnoj konferenciji objavio da je homoseksualac i da ima partnera. U Vatikanu su odmah odlučili da ga udalje iz te službe.

Pošto je Charamsa izašao u javnost uoči početka važne biskupske sinode o obitelji, Sveta je Stolica njegovo ponašanje nazvala 'neozbiljnim i neodgovornim'.

On je potom poslao pismo papi Franji, a kopiju je u srijedu dostavio BBC-ju. U njemu piše da Crkva katolicima homoseksualcima diljem svijeta život pretvara u 'pakao'.

Osudio je i vatikansko licemjerje u tome što homoseksualcima brani svećeničku dužnost, iako je svećenstvo 'puno homoseksualaca'. Crkvu nadalje kritizira zbog 'progona i nanošenja velike patnje' katolicima homoseksualcima i njihovim obiteljima.

Tvrdi da je nakon dugog i bolnog razdoblja provodenog u razmišljanju i molitvi, odlučio 'javno odbaciti nasilje Crkve prema homoseksualcima, lezbijkama, biseksualcima, transeksualcima i transrodnim osobama'.

Taj 43-godišnji poljski prelat naglašava i kako je Crkva 'često nasilno homofobična' i da on više nije mogao trpjeti 'tu mržnju, isključenje, marginalizaciju i stigmatizaciju ljudi poput mene'.

Charamsa je zahvalio Papi na nekim riječima i gestama prema homoseksualcima, ali je dodao da Franjin ublaženi stav prema homoseksualcima ne znači ništa ako Sveta Stolica ne povuče svoje uvredljive i agresivne izjave o njima.

Svećenik želi da LGBT katolici imaju pravo na obiteljski život, 'iako ga Crkva ne želi blagosloviti'. Kritizirao je i to što Vatikan pritišće države koje su legalizirale ili izjednačile istospolne brakove.