N/A

Chili con carne s korom od sira

06.11.2009 u 17:30

Bionic
Reading

Jedan prijatelj zamolio je Anu da mu pripremi jelo kojim bi mogao razveseliti posjetitelje godišnje vinske skupštine u njegovoj kleti. Kako bi degustacija mladog vina bila što bezbolnija, odlučila se za oštro, samim im i vrlo okrepljujuće jelo - chili con carne

SASTOJCI:

Za chili:
maslinovo ulje
1.200 g mljevene junetine od lopatice ili vrata
2 x 425 g konzerve crvenog graha, ispranog i ocijeđenog
1 x 425 konzerva nasjeckane rajčice
250 ml pirea od rajčica
2 glavice luka, nasjeckana
3 češnja češnjaka, nasjeckana
1 crvena svježa paprika, nasjeckana
2 žlice chili praha
1 žlica kakaa u prahu
1 žlica Worcestershire umaka
2 žličice sušenog origana
1 žličica mljevenog kumina
½ žličice soli

Za koru:
220 g brašna
2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
2 žlice hladnog maslaca narezanog na kockice
100 g naribanog sira (cheddar)
2 mlada luka, nasjeckana
160 ml mlijeka

PRIPREMA:

Za chili:
Na nekoliko žlica maslinovog ulja pirjajte luk, papriku i češnjak. U drugoj tavi, također na maslinovom ulju, popržite meso da dobije laganu boju. Kad su luk i paprika omekšali, dodajte im meso. Dodajte chili prah, kakao, Worcestershire umak, origano, kumin i sol te sve dobro promiješajte. Dodajte rajčice u komadima i pire, a zatim grah. Kuhajte na jako laganoj vatri oko sat i pol, dok se umak ne zgusne.

Za koru:
U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Miješajte maslac prstima dok ne dobijete grube mrvice. Umiješajte mladi luk i sir, a zatim mlijeko te izmiješajte da dobijete meko tijesto.
Zagrijte pećnicu na 200°C.
Odstranite masnoću s vrha chilija, prebacite u plitku vatrostalnu posudu i žlicom položite smjesu za koru u razdvojenim kupovima na vrh. Stavite u pećnicu i pecite još 20-tak minuta, dok kora nije pečena i ne dobije zlatnu boju.