zalihe iz hladnog rata

CIA ih je nahvalila: Rusi u Ukrajinu dovukli monstruozne sovjetske haubice

18.07.2024 u 19:54

Bionic
Reading

Ruske kopnene snage suočavaju se s ozbiljnim izazovima u Ukrajini. Prisiljene su posegnuti za zastarjelom artiljerijom kako bi nadoknadile gubitke i istrošenost opreme nakon više od dvije godine intenzivnih borbi

Početkom sukoba u veljači 2022. ruska vojska ušla je u rat s impresivnim arsenalom od oko 5000 artiljerijskih komada i raketnih bacača. Međutim dvadeset osam mjeseci kasnije ti su brojevi drastično smanjeni, s najmanje 1400 uništenih topova i bacača u ukrajinskim akcijama.

Otvaraju se skladišta iz Hladnog rata

Osim gubitaka, dugotrajne borbe iscrpile su ruske predratne zalihe municije, a mnoge haubice zbog intenzivne upotrebe postale su neupotrebljive. Ove poteškoće prisilile su Kremlj na nepopularne poteze – otvaranje skladišta iz doba Hladnog rata i reaktiviranje topova koji su već desetljećima zastarjeli, piše Forbes.

Jedan od njih je haubica M-46 iz 1950-ih godina. Težak 8,5 tona, ovaj top s osam članova posade može ispaliti granate kalibra 130 milimetara na udaljenost do 27 kilometara brzinom od pet granata u minuti. Iako je moćna, M-46 je teška za transport i zahtijeva mnogo radne snage, zbog čega ju je sovjetska vojska 1970-ih godina zamijenila učinkovitijim haubicama kalibra 152 milimetra.

Veliki gubici tih novijih topova te iscrpljivanje zaliha artiljerijskih cijevi i granata natjerali su rusku vojsku da se vrati korištenju haubica M-46.

Granate iz Sjeverne Koreje i Irana

Do veljače 2024. oko 65 ovih topova izvučeno je iz skladišta, a tempo njihove reaktivacije se povećava. Analitičar poznat po nadimku @highmarsed, koji proučava satelitske snimke ruskih skladišta, izvijestio je da su Rusi vjerojatno izvadili oko polovice pohranjenih M-46 iz skladišta, što znači oko 330 tih starijih topova.

Ovaj potez pokazuje koliko je ruska vojska očajna i u potrazi za teškom vatrenom moći. Budući da ruske tvornice više ne proizvode granate kalibra 130 milimetara, Kremlj se okrenuo novom savezniku – Sjevernoj Koreji.

Videozapisi na društvenim mrežama prikazuju ruske haubice M-46 koje ispaljuju sjevernokorejske granate, što je rezultat bližih vojnih veza Moskve s Pjongjangom. Ove veze uznemirile su Kijev i Seul, potaknuvši Južnu Koreju da poveća svoju financijsku podršku Ukrajini.

Moćno 'kontrabaterijsko' oružje

Iako M-46 ima snažnu granatu i pristojan domet, koristi se kao 'kontrabaterijsko' oružje, odnosno kao haubica za uništavanje drugih haubica. Američka Središnja obavještajna agencija (CIA) 2009. godine proglasila je M-46 'najučinkovitijim kontrabaterijskim oružjem u Koreji'.

Međutim ruska vojska suočava se s logističkim izazovima u transportu i podršci velikim topovima duž 1100 kilometara duge bojišnice u Ukrajini. Rusija je izgubila toliko vozila u Ukrajini, uključujući tenkove, oklopne transportere, kamione i traktore za artiljeriju, da je počela opremati pukovnije i brigade civilnim terenskim vozilima i motokros motorima. Jasno je da ATV vozilo težine 1,5 tona ne može vući haubicu M-46 tešku 8,5 tona.

Ovisnost o stranoj pomoći za municiju još je jedan problem za ruske artiljerce. Sjeverna Koreja i Iran jedini su veliki proizvođači granata kalibra 130 milimetara te da bi održala svoje nove stare haubice u akciji, Moskva će morati održavati dobre odnose s Pjongjangom i Teheranom.