RECEPTI

Crumble ili po naški drobljenac od jagoda i rabarbare

11.04.2011 u 09:50

Bionic
Reading

Crumble ili po naški drobljenac od jagoda i rabarbare

S toplijim vremenom i sve većim izborom voća, naročito jagodastog, bobičastog, počinje sezona crumblova ili drobljenaca. Odlučila sam prikazati cijeli postupak, jer jednom kad ga vidite od početka do kraja, zapamtit ćete ga i koristiti u bezbroj varijacija. Tijesto je uvijek isto, mijenja se samo vrsta voća pa ga zapravo možete prilagoditi svim godišnjim dobima i njihovim voćkama. Sada i u ljeto je najzanimljiviji upravo zbog malog, ukusnog voća koje se savršeno uklapa u crumble koncept.

Rabarbara je pak sastojak savršen za kiselo slatke varijante i proljetne deserte kojima želite impresionirati svoje goste, ukućane, susjede, prijatelje, pa i ponekog neprijatelja ;). Rijetko joj tko može odoljeti!

za 4 osobe

200 g rabarbare
300 g jagoda
100 g maslaca
200 g brašna
100 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje - ali može i bez jaja
prstohvat soli
žličica praška za pecivo
žlica limunove korice

Pećnicu zagrijte na 180 C.

Rabarbaru nasjeckajte na komadiće. U lončić stavite žlicu maslaca i ubacite komadiće rabarbare, malo vode, vanilin šećer i lagano miješajte dok smjesa ne postane neprivlačno zeleno roskasta. Možete ubaciti i kap nekog likera, od jagode ili rogača. Važno je dabude sladak, jer je rabarbara izrazito kisela.

U posebnoj posudi narežite maslac, ubacite brašno, šećer, prašak za pecivo, limunovu koricu i jaje ako želite da vam tijesto nalikuje tijestu za pitu. Crumble ili drobljenačko tijesto originalno je masno tijesto, jer se radi od maslaca i brašna.
U mojoj je verziji ubačeno jaje zbog izgleda na fotografijama. Uglavnom, dobro je i jedno i drugo.
Tijesto ovaj puta mora ispasti grudičasto dakle, ne trudite ga se zamijesiti do kraja. Mora izgledati drobljeno zato se i zove drobljenac - po naški

Posudice za crumble obložite papirom za pečenje, ubacite smjesu rabarbare, narezane svježe jagode i po vrhu posipajte tijesto.
Stavite ih u pećnicu i pecite 20 do 30 minuta dok tijesto nepoprimi zlatnožutu boju i počne izgledati rahlo,

Izvadite iz pećnice i poslužite sa šlagom i jagodama.

Ovako to izgleda kad je gotovo i kad se netko nije mogao suzdržati, a da ne proba


Foto: Jelena Iva NikolićA ovako je sve krenulo...


Moram priznati da rabarbara baš ne izgleda privlačno, ali je jedan od najukusnijih sastojaka u Svemiru. Ne dajte se obeshrabriti - izgled vara!

Foto: Jelena Iva Nikolić
Prve jagode ove godine, slatke kao da smo usred jagodne sezone


Sastojci za crumble odnosno drobljenačko tijesto, ali samo neki, fotke radi ;), koje se..

Foto: Jelena Iva Nikolić
...pretvori u ovakvu, grudičastu, zdrobljenu masu. Nakon što ste izdrobili tijesto...


...nasjeckajte rabarbaru i jagode

Foto: Jelena Iva Nikolić
Rabarbaru bacite na maslac, začinite i nemojte se užasnuti kad se pretvoti u zelenoroskastu, alienastu masu. Već smo konstatirali da nije najljepša na svijetu.

Foto: Jelena Iva Nikolić
Napunite posudice za crumble rabarbarom, na nju stavite svježe, narezane jagode

Foto: Jelena Iva Nikolić
Prekrijte ih tijestom i tako sve do isteka...

Foto: Jelena Iva Nikolić
...zaliha što znači da su spremni, odnosno upakirani za pećnicu izkoje će izaći...


...ovakvi! Sad ih još ukrasite šlagom i jagodama i...

Foto: Jelena Iva Nikolić
Mljac!!



U čast jagodama i svim crumblima koji slijede, a mirišu naproljeće i ljeto!