međunarodni spor

'Čudovište' iz Kine usidrilo se u vodama koje drže Filipinci: Raste napetost!

08.07.2024 u 13:36

Bionic
Reading

Najveći svjetski brod obalne straže usidrio se u isključivoj ekonomskoj zoni Filipina u Južnom kineskom moru, priopćila je filipinska obalna straža (PCG)

Jay Tarriela, glasnogovornik PCG-a, napisao je na X-u da su pratili kretanje '165-metarskog broda čudovišta' kineske obalne straže (CCG) 'koristeći kanadsku tehnologiju otkrivanja sumnjivih plovila'.

'Brod je 1. srpnja isplovio iz Hainana u Kini i sljedećeg dana ušao u filipinsku ekskluzivnu gospodarsku zonu (EEZ)', napisao je Tarriela.

Od broda teškog 12.000 tona filipinska obalna straža je tražila da potvrdi svoje namjere te je podsjetila posadu da se nalaze u isključivoj gospodarskoj zoni, području oceana 'izvan nacionalnog teritorijalnog mora, unutar kojeg obalna država ima jurisdikciju nad živim i neživim resursima'.

Tarriela je u petak napisao da je kineski brod bio usidren u Escoda Shoalu 'više od dva dana' dok se u blizini nalazio filipinski brod. Udaljenost između njih bila je 'manja od 730 metara'.

Kasnije je rekao za novinski forum da su potezi kineskog broda bili zastrašivanje.

'Nećemo se povući niti dati zastrašiti', dodao je.

Kina i Filipini imaju česte sukobe oko atola koji se nalazi unutar isključive filipinske ekonomske zone, podsjeća Business Insider.

Kina tvrdi da ima suverenitet nad tim grebenom i većim dijelom Južnog kineskog mora, ali je međunarodni sud 2016. presudio da kineska potraživanja nemaju pravnu osnovu.

Godine 1999. filipinska mornarica namjerno se nasukala na Drugi Thomasov plićak kako bi se obranila od kineskih teritorijalnih zahtjeva u tom području. Od tada je odred filipinskih marinaca stalno stacioniran na brodu Sierra Madre da bi osigurao vojnu prisutnost na tom mjestu.

No atol ostaje ono što je think tank International Crisis Group (ICG), sa sjedištem u Bruxellesu, nazvao 'opasnom točkom žarišta' jer kineski brodovi neprestano pokušavaju spriječiti napore da se opskrbi nasukani filipinski brod.

Ranije ovog mjeseca kineska obalna straža blokirala je misiju dopune koristeći 'opasnu i namjernu upotrebu vodenih topova, nabijanje i manevre blokiranja', navodi se u izjavi glasnogovornika Ureda ministra obrane za Institut za mornaricu SAD-a.

Dužnosnici Kine i Filipina sastali su se u utorak i rekli da imaju cilj 'ponovno izgraditi povjerenje' kako bi pomogli u boljem upravljanju pomorskim sporovima.

Ali filipinsko ministarstvo vanjskih poslova naglasilo je da će biti 'neumoljivo u zaštiti svojih interesa i održavanju svog suvereniteta, suverenih prava i jurisdikcije' u Južnom kineskom moru.

ICG je u svibnju primijetio da 'odnosi između dviju zemalja kad je u pitanju pomorsko dobro nikada nisu bili tako nestabilni kao u posljednjih sedam mjeseci'.