IZLOŽBA O JASENOVCU

Dačić iz New Yorka drži prodike Plenkoviću: Neka jasno kaže tko su žrtve!

26.01.2018 u 11:12

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku otvorio izložbu 'Jasenovac - pravo na nezaborav', a koju je Hrvatska kritizirala zbog manipuliranja brojem poginulih u tom logoru smrti, pozvao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da ode u Jasenovac i pokloni se žrtvama

Dačić smatra kako, kao što 'srpski narod ima dovoljno smjelosti, hrabrosti i morala da sagleda svoje greške u prošlosti', i svi drugi narodi imaju obavezu ne rehabilitirati svoje zločince.

'Isto kao što Plenković odlazi u Yad Vashem, očekujemo da to učini u Hrvatskoj i samom Jasenovcu te da jasno definira i kaže tko su žrtve. Je li to 50, 100 ili 700? Da je jedan čovjek ubijen zato što je Židov ili Srbin, to je bruka za čovječanstvo', poručio je Dačić.

Žrtve koje su pale ne smiju biti uzaludne, kazao je Dačić na otvaranju izložbe i poručio da je vrijeme da Ujedinjeni narodi o tome čuju, vide i saznaju, zato što je istina o tome dugo godina skrivana.

Dačić je kazao da holokaust i genocid nemaju granice i ne poznaju nikakve prepreke.

'I ovdje smo prilikom organizacije imali protivljenje jedne zemlje koja je govorila da manipuliramo brojkama i činjenicama. Nema nikakvih manipulacija, ovdje su povijesne činjenice, imena i prezimena, izjave preživjelih...', naveo je Dačić.

Poručio je da Srbija nikoga ne optužuje, osim zločince i one koji brane te zločince, jer je to osnova da se takvo što ne ponovi u budućnosti.

  • +4
Jasenovac Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

'Ovdje nismo došli da se svađamo, ali naš narod je pretrpio najveće žrtve tijekom Drugog svjetskog rata i imamo obavezu da se toga sjećamo. Zbog toga smo ovdje, a zbog toga je formiran i UN, da se fašizam više ne ponovi i mi čvrsto stojimo u tom uvjerenju', tvrdi Dačić.

Hrvatska je na sve načine pokušala spriječiti izložbu, ali je odustala nakon što ju je osobno odobrio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. UN se, međutim, ogradio od sadržaja izložbe.

Hrvatska je u četvrtak optužila Srbiju da izložbom o Jasenovcu u sjedištu UN-a u New Yorku 'manipulira i plasira lažne podatke', a stradanja žrtava u tom ustaškom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata koristi u 'propagandne svrhe'.

Ivica Dačić posjetio poznati restoran Mitnica na Črnomercu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl