strašan zločin

Ubojici iz Daruvara određen istražni zatvor; gradonačelnik: 'Svi smo u stanju šoka'

24.07.2024 u 08:10

Bionic
Reading

Nakon strašnog zločina u Domu za starije i nemoćne osobe u Daruvaru, Krešimira Pahokija (51) sumnjiči se za 11 kaznenih djela, među kojima su femicid, četiri teška ubojstva i jedno ubojstvo. Pet ubijenih bili su štićenici, a jedna je osoba bila djelatnik doma. Pahoki je uhićen u kafiću nedaleko od mjesta zločina vrlo brzo nakon dojave o pucnjavi te da je kod sebe imao neregistrirano kratko vatreno oružje

12.31 Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček kazao je kako su svi su u stanju šoka, nevjerice i tuge.

'Nažalost, velik je broj naših sugrađana stradao, još određeni broj njih se oporavlja i mislim da nam je to svima šok. Trebat će puno vremena. Naravno, tu su stručne službe koje će nam pomoći. Centar za socijalnu skrb pomoći će korisnicima u Veteranskom centru, grad će pomoći što god bude mogao, ali trebat će vrijeme', rekao je Lneniček.

10.16 Preostalim štićenicima doma - koji su premješteni u daruvarski Veteranski centar, pruža se psihološka pomoć. Danijela Hegediš Preskočil javila se iz Daruvara za Vijesti HTV-a. U Veteranskom centru pruža se pomoć svima onima koji su preživjeli u domu za starije i nemoćne. O njima brinu i četiri njegovateljice. I krizni stožer Centra za socijalnu skrb u Daruvaru očekuje da će sljedećih dana doći više ljudi kojima će trebati pomoć.

9.45 Kako doznaje Regionalni portal Bjelovar.live, ubojici je određen istražni zatvor u trajanju od 30 dana. Sudac istrage Županijskog suda u Dubrovniku okrivljeniku je odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke te opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

  • +17
Krešimir Pahoki Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

9.17 Četiri osobe s teškim ozljedama i dalje su u bolnici u Pakracu. Mario Hodak, specijalist, kirurgije i voditelj hitnog prijema OŽB-a Pakrac kazao je za HRT kako su sva četiri pacijenta stabilno.

'Imamo jednu pacijenticu u jedinici intenzivnog liječenja, ona je još uvijek u životnoj opasnosti, ali je za sad stabilno, kazao je i dodao da je riječ o teškim ozljedama, prostrjelnim i strijelnim ranama grudnog koša i glave. Dodaje kako su sva četiri pacijenta pri svijesti i svi su komunicirali. Tri su pacijenta starije životne dobi, među njima i životno ugrožen, a jedan mlađe životne dobi, dodala je ravnateljica. U pakračkoj bolnici bilo je šest pacijenata, a dvoje ih je nakon pružene liječničke pomoći pušteno na kućnu njegu.

8.45 U 8:30 počelo je ročište za ubojicu iz Daruvara.

7.56 Nadležno županijsko Državno odvjetništvo oglasilo se dopunom ranijeg jučerašnjeg priopćenja o masovnom ubojstvu u Daruvaru. Sud će danas odlučivati o istražnom zatvoru. Novo priopćenje donosimo u cijelosti.

'Zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru je 23. srpnja 2024., po primitku kaznene prijave Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske protiv hrvatskog državljanina (1973.), provela dokaznu radnju njegovog prvog ispitivanja te je donijela rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenika zbog osnovane sumnje na počinjenje jedanaest kaznenih djela protiv života i tijela.

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 22. srpnja 2024., počinio jedno kazneno djelo teškog ubojstva ženske osobe iz članka 111.a stavka 1. KZ/11; četiri kaznena djela teškog ubojstva iz članka 111. točke 2. KZ/11; jedno kazneno djelo ubojstva iz članka 110. KZ/11; tri kaznena djela teškog ubojstva u pokušaju iz članka 111. točke 1. u vezi članka 34. stavka 1. KZ/11 i dva kaznena djela ubojstva u pokušaju iz članaka 110. u vezi članka 34. stavka 1. KZ/11.

Ovo državno odvjetništvo podnijet će sucu istrage Županijskog suda u Bjelovaru prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog zakonskih osnova predviđenih u članku 123. stavku 1. točkama 3. i 4. Zakona o kaznenom postupku/08, odnosno zbog opasnosti da bi okrivljenik boravkom na slobodi mogao ponoviti ista kaznena djela ili dovršiti kaznena djela koja su ostala u pokušaju, a za koja se prema zakonu može izreći kazna zatvora od pet godina ili teža kazna, kao i zbog nužnosti određivanja istražnog zatvora radi neometanog odvijanja kaznenog postupka s obzirom na zapriječenu kaznu zatvora za inkriminirana kaznena djela, a kod kojih su okolnosti počinjenja posebno teške'.

  • +5
Priveden ubojica iz Daruvara Krešimir Pahoki Izvor: Pixsell / Autor: Neva Žganec

7.42 U Daruvaru je danas Dan žalosti zbog tragične pogibije šestero osoba koje su život izgubile u Domu za starije i nemoćne osobe.

Dan žalosti obilježava se spuštanjem zastave RH i Grada Daruvara na pola koplja na zgradi gradske Uprave, na zgradama ustanova na području Grada te na zgradama ostalih institucija, udruga i klubova koje imaju istaknute zastave. Danas se na javnim mjestima neće održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera. Pozivaju se pravne i fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost da poslove obavljaju primjereno Danu žalosti.