VREMENSKA PROGNOZA

Danas jako vruće, ali čuvajte se pljuskova i grmljavine: Evo kad stiže osvježenje

28.07.2024 u 07:09

Bionic
Reading

Za nedjelju DHMZ najavljuje vruće i vrlo vruće vrijeme u većem dijelu zemlje, no navečer su u zapadnoj Hrvatskoj i Slavoniji mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom koji će rashladiti atmosferu

U nedjelju pretežno sunčano, vruće i vrlo vruće. Poslijepodne i navečer uz jače naoblačenje ponajprije u središnjoj i Gorskoj Hrvatskoj lokalno su mogući izraženi pljuskovi s grmljavinom, a prema kraju dana može ih biti i u zapadnoj Slavoniji.

Vjetar u početku većinom slab, u drugom dijelu dana zapuhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni, uz pljuskove prolazno na udare i olujan. Na Jadranu umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar, navečer će na sjevernom dijelu okrenuti na jaku buru, podno Velebita s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura od 32 do 37 °C.

  • +2
Za ponedjeljak se na moru najavljuju velike vrućine Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

U ponedjeljak pak prevladavat će sunčano, u unutrašnjosti prijepodne mjestimice umjerena naoblaka, a lokalno u središnjim i istočnim predjelima još može pasti malo kiše ili poneki pljusak. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na istoku i sjeverozapadni.

Na Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, osobito podno Velebita lokalno s olujnim udarima, poslijepodne će prolazno oslabjeti i ponegdje okrenuti na sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 16 do 21, na Jadranu od 24 do 28 °C. Najviša dnevna od 27 do 31, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije između 32 i 37 °C.

Slovenska prognostička stranica Neurje.si za danas poslijepodne u Sloveniji najavljuje razvoj pojedinačnih oluja, koje će biti učestalije na sjeveru i istoku zemlje. Prolazak oslabljene fronte narednih dana neće imati mnogo utjecaja na vrijeme, ali će osvježiti atmosferu. Ponegdje je moguće i malo tuče, najavljuju s Neurja, no njihove radarske karte pokazuju kako bi se ona trebala zadržati unutar slovenskih granica.

U nastavku pogledajte i prognozu toplinskog vala, koji jake vrućine najavljuje za more i to osobito u ponedjeljak.