pazite se

Danas je opasan dan: Ako primijetite ove simptome toplinskog udara, reagirajte odmah

21.06.2024 u 15:47

Bionic
Reading

Danas je u Hrvatskoj vrhunac toplinskog vala, a temperature toliko visoke da mogu biti opasne po zdravlje. Naime, toplinska iscrpljenost ozbiljna je bolest na koju bi ljudi trebali pripaziti tijekom vremenskih prilika kojima svjedočimo ovih dana

Neki od najčešćih simptoma iscrpljenosti toplinom uključuju mučninu, povraćanje, nesvjesticu, nejasan govor, fizičku slabost, glavobolju, lupanje srca i vlažnu kožu. Osobe koje osjete ove simptome treba odmah premjestiti na klimatizirano mjesto.

Zatim bi trebali skinuti svu tešku odjeću, obuću i čarape te se obrisati krpama natopljenim hladnom vodom, posebno na području vrata i lica. Potiču se mali, česti gutljaji tekućine na bazi elektrolita, piše Time.

Kako zaštititi djecu i ljubimce?

Smjernice za djecu su slične. Odrasli, djeca i bebe trebaju nositi sunčane naočale, svijetlu odjeću i šešire sa širokim obodom kako bi se zaštitili od sunca. Bebe se ne znoje toliko kao odrasli, pa kada su temperature kao danas oni bi trebali ostati u zatvorenom prostoru u kontroliranoj klimi veći dio dana.

Krzneni ljubimci također se bore na vrućini. Za šetnju pasa po kolniku, čizme mogu zaštititi šape. Puno zdjelica za vodu za kućne ljubimce treba biti oko kuće ili u sjenovitim područjima vani—ali ne metalne zdjelice koje se lako pregriju. Skloništa često posvuda imaju plastične bazene napunjene vodom kako bi psi mogli uskočiti da se rashlade.

U međuvremenu, toplinski udar je najteža od bolesti povezanih s vrućinom. Tijelo se prestaje znojiti, a tijekom udara žrtve mogu doživjeti napadaje ili halucinacije. Pozvati hitnu pomoć je ključno kako bi osoba mogla dobiti infuziju za rehidraciju.

Kao što je za TIME rekao W. Larry Kenney, profesor fiziologije i kineziologije na Sveučilištu Penn State koji proučava regulaciju ljudske temperature, pacijenti s toplinskim udarom često “ne znaju gdje su, kako su tamo stigli, ne znaju koji je da. Na kraju mogu izgubiti svijest, a ako im tjelesna temperatura nastavi rasti, mogu i umrijeti.”

Kako se ohladiti?

Postoji mnogo načina da se ohladite, od zavjesa za zamračivanje koje sprječavaju ulazak sunčeve svjetlosti u prostor do stropnih ventilatora koji održavaju cirkulaciju zraka. Što se tiče opuštanja tijekom vježbanja, trkači će možda htjeti usporiti tempo i umjesto toga se odlučiti za trčanje ili pješačenje u zasjenjenoj šumi ili se prebaciti na opciju u zatvorenom kao što je joga.

Najbolje je okupati se u moru ili rijeci, no ako ko ne možete na kupanje, ima više načina na koje možete brzo rashladiti tijelo. Zlatna vrijedne savjete možete pročitati OVDJE.