SJEDNICA VLADE

Plenković zadovoljan ne baš laskavim preporukama Europske komisije, oprostio se i s glasnogovornicom

24.05.2018 u 07:52

Bionic
Reading

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade je, između ostaloga, nacrt prijedloga godišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2017. godinu i nacrt prijedloga godišnjeg izvještaja o primjeni fiskalnih pravila za 2017. godinu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnoj se riječi osvrnuo na predstavljanje Tomislava Tolušića i Darka Horvata pred saborskim odborima koji su jučer četiri i pol sata odgovarali na pitanja saborskih zastupnika. Izrazio je zadovoljstvo što su dobili povjerenje uoči sutrašnjeg glasanja u Saboru te očekuje da će sutra Vlada biti 'kompletirana', kako je rekao.

Čestitao je ministru obrane Damiru Krstičeviću na uvrštavanju u Kuću slavnih međunarodnih polaznika Ratne škole Kopnene vojske SAD-a.

Osvrnuo se na preporuku Europske komisije. Pohvalio se kako ih ima manje nego prošle godine, što je po njemu znak da je dobro rađeno na nacionalnom planu reformi. 'Izrazito je važno da je Komisija prepoznala naše napore da smanjujemo javni dug brže nego u drugim članicama i mislim da ne čudi da nam je u 2017. nakon 13 godina podignut kreditni rejting', kazao je premijer.

  • +8
Sunčana Glavak Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Potvrdio je da će Darka Horvata u Saboru zamijeniti dosadašnja glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak, o čemu je tportal jučer izvijestio. Pritom joj je zahvalio na suradnji i kazao kako će Glavak dati velik doprinos Klubu HDZ-a.

  • +12
Sjednica Vlade RH Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na dnevnom redu je, između ostaloga, nacrt prijedloga godišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2017. godinu i nacrt prijedloga godišnjeg izvještaja o primjeni fiskalnih pravila za 2017. godinu.

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je kako je bilo i neplaniranih izdataka i to u zdravstvu. Imali smo kao rezultat pregovora sa sindikatima dogovor da nakon dugo godina dođe do korekcije osnovica plaća za državne i javne službenike.

Tu je i konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, zatim prijedlog odluke o visini, načinu i rokovima uplate sredstava trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku u Državni proračun za ovu godinu.

Raspravit će se i prijedlog odluke o davanju ovlasti za sklapanje ugovora o ustupu i kupoprodaji tražbina prema trgovačkom društvu Petrokemija d.d. te prijedlog izmjena i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju.