brojne intervencije

Potopljeni dijelovi Slovenije; jako nevrijeme i tuča zahvatili Karlovačku županiju

28.07.2024 u 17:58

Bionic
Reading

Obilne padaline u poslijepodnevnim satima u nedjelju izazvale su poplave, a pokrenulo se i nekoliko klizišta, u općini Črna na Koroškem na sjeveru Slovenije. U Hrvatskoj, jako nevrijeme i tuča zahvatili su dijelove Karlovačke županije, a najgore je bilo u Ogulinu gdje je pala i tuča. HAK poziva vozače na oprez jer su ceste poplavljene

Strašno nevrijeme zadesilo je ogulinski kraj danas oko 18 sati. Jak vjetar i tuča koja je padala uzrokovali su probleme, a brojni građani javljaju da imaju problema sa srušenim drvećem i vodom u kućanstvima, javlja OG Portal, dodajući da je temperatura naglo pala sa 33 na 19 stupnjeva.

Vatrogasci su na terenu, a gradonačelnik Dalibor Domitrović zasad nema konkretnijih informacija o mogućim štetama. Čitatelji tog portala javljaju da struje nije bilo u Lomostu, Sabljak Selu, Breziku, Vojnovcu, Josipdolu, Skradniku, Boštu…

Narančasto upozorenje zbog olujnih udara bure i iznimno visokih temperatura cijeli je dan na snazi za riječku regiju, odnosno područje Istre i Kvarnera, dok je za središnju Hrvatsku - zagrebačku i karlovačku regiju - alarm zbog grmljavinskog nevremena oglašen za kasno poslijepodne i večer. Upozorenje za zagrebačku regiju sa sjeverom Hrvatske osobito se odnosi na pogranična područja sa Slovenijom, gdje su mogući izraženi pljuskovi s grmljavinom i olujnim udarima vjetra. Lokalno je moguća tuča.

Najjači udari vjetra mogu premašiti 65 km/h, a vjerojatnost grmljavine je iznad 60 posto, baš kao i na širem području Karlovca, gdje je narančasti alarm upaljen zbog opasnosti od izraženijih pljuskova s grmljavinom i olujnih udara vjetra.

HAK javlja da je kod čvora Ogulin zbog jake tuče otežan promet, vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h, a došlo je i do prometne nesreće između čvora Ogulin i čvora Brinje u smjeru Dubrovnika.

Nevrijeme je poharalo Sloveniju. Na području općine Črna na Koroškem u slovenskom dijelu Koruške poplavljeni su poslijepodne brojni podrumi i pokrenulo se nekoliko klizišta zbog čega su na terenu vatrogasci, objavio je Centar za obavješćivanje Slovenije.

Koruški radio javio je da je u Spodnjem Javoru lavina djelomično zatrpala jednog mještanina kojeg su spasili vatrogasci. Nakon toga je prevezen u bolnicu.

Centar za obavješćivanje izvijestio je da su u Črni na Koroškem na terenu vatrogasci dobrovoljnih vatrogasnih društva Črna i Mežica. Snimke objavljene na Facebooku pokazuju poplavljene ulice u tom mjestu. U međuvremenu je kiša počela jenjavati, dok se vremenska fronta pomiče prema istoku.

Na područjima općina Slovenj Gradec i Mislinja u poslijepodnevnim satima zbog obilne kiše poplavljeni su brojni podrumi i dvorišta. Srušena stabla na dulje su vrijeme zaustavila promet na magistralnoj cesti Slovenj Gradec-Mislinja, izvijestio je Centar za obavješćivanje.

STA navodi da su u drugim dijelovima sjeveroistočne Slovenije ponegdje poplavljeni objekti, srušena stabla te da su stradali krovovi kuća. Primjerice, vatrogasci su morali intervenirati u Mariboru i okolici, Slovenskim goricama, Slovenskoj Bistrici, Lovrencu na Pohorju i Oplotnici.