PROFITABILNA POSLOVNA IDEJA

Dizajnom protiv zdravstvenih upozorenja o pušenju

13.12.2012 u 12:20

Bionic
Reading

Borba protiv pušenja nikad nije gotova, pokazuje primjer iz Australije, koja inače ima vrlo stroge antipušačke zakone. Australska se kompanija dosjetila prodavati naljepnice koje bi sakrile zdravstvena upozorenja na kutijama cigareta, a zbog velike potražnje čak im se srušila internetska stranica

Biznismeni iz australske tvrtke Boxwrap su se dosjetili kako profitirati na pokušaju svoje vlade da suzbije pušenje. Po tamošnjim strogim zakonima na svakoj kutiji cigareta nalaze se velika upozorenja kojima se ističu negativne posljedice pušenja po zdravlje, što sada australski pušači mogu prekriti naljepnicama koje proizvodi Boxwrap.

Australska vlada zbog toga sigurno neće biti sretna, jer je prije dva tjedna na snagu stupio, neki će reći, drakonski zakon, kojim se zabranjuje privlačan dizajn na kutijama cigareta – zabranjene su upečatljive boje, logotipovi kompanija, smije tek pisati ime cigareta u malom fontu. Na ostatku kutije su upozorenja o štetnosti pušenja, ali i neugodne no istinite fotografije koje prikazuju posljedice pušenja. Zahvaljujući Boxwrapu moguće je kupiti lijepo dizajnirane naljepnice koje će pokriti uznemiravajući sadržaj na kutijama cigareta, a potražnja je tolika da se kompaniji u jednom trenutku srušila internetska stranica.

Australska medicinska asocijacija je od vlade zatražila da zabrani Boxwrapove naljepnice. Vlada je pak poručila preko glasnogovornika da ispituje pravne mogućnosti u ovom slučaju.