U PODNE NOVI PROSVJEDI

Dodik strahuje da su nemiri u BiH urota čiji je krajnji cilj rušenje RS

09.02.2014 u 12:39

Bionic
Reading

Manja skupina prosvjednika okupila se u nedjelju oko 12 sati ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine u središtu Sarajeva kako bi nastavila zahtijevati ostavku vlade Federacije BiH

Oni nisu ometali promet a brojnije od njih bile su novinarske ekipe.

Prosvjed je zakazala neformalna skupina građana čiji su se pripadnici na istom mjestu okupili i u subotu tražeći tada ostavku vlade Sarajevske županije koja je i uslijedila.

Stotinjak najupornijih prosvjednika uglavnom mlađe dobi je uz ostavku federalne vlade naknadno zatražilo i puštanje na slobodu izgrednika uhićenih zbog izazivanja nereda i nasilja u petak.

Prosvjedna okupljanja najavljena su i u Bihaću pred sjedištem županijske vlade čija se ostavka traži od četvrtka.

Većina političkih stranaka u BiH na prosvjede započete prošlog tjedna do sada je reagirala pozivima na smirivanje i otvaranje dijaloga koji bi doveo do rješenja problema.

Jedan od načina izlaska iz sadašnje krize mogli bi biti i izvanredni izbori a iza takvog prijedloga stoji Stranka demokratske akcije (SDA).

Zamjenik predsjednika SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je potvrdio kako je to prijedlog koji će biti ponuđen i ostalim strankama koje imaju zastupnike u parlamentu BiH i mogu odlučiti o promjenama izbornog zakona. Jedino je tako moguće ubrzati provedbu općih izbora ranije najavljenih za listopad.

"Mislim da narod želi promjenu vlasti. Da li ćemo na to čekati osam mjeseci ili ćemo to uraditi za tri mjeseca, pitanje je koje vjerojatno trebamo postaviti strankama u Republici Srpskoj... Mislim da to treba uraditi u roku od tri mjeseca", kazao je Izetbegović za sarajevsku komercijalnu televiziju TV 1.

Političari u RS do sada su krajnje suzdržano reagirali na prosvjede na teritoriju Federacije BiH potencirajući kako je bitno da se oni ne prenesu i na drugi entitet.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je kako je "ponosan na građane RS jer nisu nasjeli na provokacije i dopustili prenošenje nemira iz FBiH" sugerirajući pri tom kako je na djelu neka vrsta urote čiji je krajnji cilj rušenje RS.

"Očigledno je da samo ekonomski i socijalni problemi u FBiH nisu zapalili zgrade tri kantonalne vlade, već je riječ o političkom projektu koji bi trebao eskalirano stanje iz FBiH na neki način prenijeti u RS", izjavio je Dodik.

Glasnogovornik Ureda Visokog predstavnika za BiH (OHR) Eldar Subašić u nedjelju je zanijekao mogućnost intervencije vojnih snaga Europske unije u sadašnjim okolnostima.

Pojašnjavajući tvrdnje bečkog dnevnika "Kurir" koji je visokog predstavnika Valentina Inzka citirao da nije isključeno slanje vojnih snaga u BiH u slučaju eskalacije krize Subašić je kazao kako zadaća EUFOR-a u BiH nije sprječavanje socijalnih nemira nego otklanjanje eventualnih vojnih prijetnji.