svečana sjednica

Dodijeljene nagrade Grada Zagreba: Milanović i Plenković ponovno na istom mjestu

31.05.2024 u 13:45

Bionic
Reading

U povodu Dana Grada Zagreba gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović uručili su u petak zaslužnim pojedincima i institucijama Nagrade Grada Zagreba, koje se dodjeljuju u znak javnog priznanja za osobite uspjehe, ostvarenja i zasluge u radu. Na istom mjestu ponovno su se našli i predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković

Nagradu Grada Zagreba dobili su Atelier Marković te autori dokumentarnog serijala "Betonski spavači" Saša Ban, Maroje Mrduljaš i Nevenka Sablić.

Dobili su je znanstvena savjetnica na Institutu Ruđer Bošković Anamaria Brozović, specijalistica ginekologije i opstetricije Jasenka Grujić te Croaticum i njegovi zaposlenici i suradnici (Antonio-Toni Juričić, Lidija Ban Matovac, Ivančica Banković-Mandić, Marica Čilaš Mikulić, Tomislav Ćužić, Ana Grgić, Milvia Gulešić Machata, Aida Korajac, Darko Matovac, Dinka Pasini, Iva Šarić, Sanda Lucija Udier, Marinela Aleksovski, Jelena Cvitanušić, Ranka Đurđević, Ninoslav Radaković, Tanja Salak, Mateja Fumić Bistre, Katja Peruško).

Nagradu Grada Zagreba dobila je i redovita profesorica u trajnom zvanju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Nataša Jokić-Begić, arhitekt i urbanist Tihomir Jukić.

Također nagrađena je i psihologinja u Hrvatskom zavodu za socijalni rad Valerija Kanđera, koja je alarmirala javnost te se neviđenom ustrajnošću izborila za smještaj djevojčice s poremećajem iz spektra autizma bez odgovarajuće roditeljske skrbi, iako ju je odbila 31 ustanova.

Nagradu je dobio i ravnatelj Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju "Srčana" Goran Krstačić, akademski slikar Milan Manojlović - Mance i profesor ruskog jezika i komparativne književnosti, kulturni radnik Kornel Šeper.

  • +45
Dodjela javnih priznanja Grada Zagreba istaknutim građanima Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Također, profesor književnosti i filozofije, pjesnik i umjetnik Vlado Martek, Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZ), Zagrebačko tjelovježbeno društvo "Hrvatski sokol" te posmrtno filmski i TV redatelj i scenarist Lukas Nola.

Nagradu Grada Zagreba dobio je i književnik Robert Perišić.

"Biti ovdje danas je najveća čast, najveći ushit, srce nam je puno radosti, najljepše zahvaljujemo na ovom velikom priznanju", istaknuo je ravnatelj "Srčane" Krstačić zahvalivši u ime nagrađenih na priznanjima.

Naglasio je da su u najveća gradska priznanja utkani "veliki rad i trud" s ciljem da Zagreb u kojemu živimo i radimo, bude najljepši i najbolji.

Karlo Držajić preuzeo je nagradu u ime Mreže antifašistkinja Zagreba, rekavši da je nagrada toj udruzi primarno dodijeljena zbog deset godina organiziranja Trnjanskih kresova, proslave godišnjice oslobođenja Zagreba 8. svibnja 1945.

"Iznimno nam je važno da se prepoznaje društveni rad u zajednici, važan za neku antifašističku povijest grada, koja nije, barem do sada, bila pretjerano prepoznata u Zagrebu, odnosno koja je bila više manje zanemarena i uništavana posljednjih 30 godina", rekao je Držajić zahvalivši na nagradi u ime MAZ-a.