RIJEČKI MEDIJ PRED GAŠENJEM

Doznajemo zašto policija već 10 dana češlja Novi list

26.03.2014 u 15:05

Bionic
Reading

Djelatnici policije već desetak dana češljaju poslovanje Novog lista temeljem kaznene prijave koju su protiv vlasnika Alberta Faggiana, predsjednika Uprave Gordana Kneževića te člana Uprave Slavena Žmaka podnijeli zaposleni u tim novinama okupljeni u tri sindikata, nezavisni, grafičara i novinara - zbog sumnje da se, po Gucić-Kutlinu modelu, izvlači novac

Da policija češlja poslovanje već neko vrijeme, potvrdila nam je i Tihana Tomičić, predsjednica sindikata novinara Novog lista.

'Policija je već nekoliko dana tamo, a rade temeljem kaznene prijave koja je podnesena', kazala je Tomičić

Zbog novonastale situacije, u sutrašnjem broju Novog lista bit će objavljeno otvoreno pismo koje potpisuju svi zaposleni, uključujući uredništvo novine i direktori, u kojem će se iznijeti kronologija problema i zamoliti vjerne čitatelje na razumijevanje ako se poduzmu sindikalne akcije ili ako Novi list privremeno prestane izlaziti zbog nedostatka repromaterijala.

Podsjetimo, Novi list od Roberta Ježića preuzeo je Albert Faggian, inače vlasnik Glasa Istre, Zadarskog lista i još nekoliko tvrtaka. Zaposlenici riječkog dnevnika, koji još nisu dobili plaću za veljaču, drže da ključ svih njihovih problema leži u činjenici da Glas Istre i Zadarski list duguju Novom listu više od deset milijuna kuna za tisak zbog čega nisu dobili plaće za veljaču, a upitna je i nabava repromaterijal (papira) za tisak lista.

U Novom listu kažu da su u nekoliko navrata pokušali kontaktirati Faggiana, ali bezuspješno jer se on već neko vrijeme u tvrtci ne pojavljuje, a Uprava ne poduzima ništa kako bi zaštitila interes tvrtke i radnika.

Poseban problem predstavljaju Faggianova kreditna zaduženja kod Zagrebačke banke u kojoj je podignuo kredit za kupnju Novog lista, ali i za neke njegove druge tvrtke u kojima je kao zalog dana imovina riječkog dnevnika, pa bi sve to moglo otići na bubanj ako se oni ne bbudu redovno servisirali.

Potporu djelatnicima Novog lista na danas održanoj sjednici dao je i Izvšni odbor Sindikata novinara Hrvatske.