posao od 21,6 milijuna eura

Doznajemo: Zbog nezakonitog natječaja propala nabava 78 novih vatrogasnih vozila!

04.07.2024 u 13:31

Bionic
Reading

Najveća nabava u sustavu hrvatskog vatrogastva u posljednjih nekoliko godina, kupnja novih 78 vatrogasnih vozila za šumske požare vrijednih 21,6 milijuna eura, propala je zbog nezakonitog natječaja koji je provela Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) na čelu s Antom Sanaderom. Kako doznaje tportal, Visoki upravni sud poništio je odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja, tvrtki 'Flammifer' iz Ozlja i 'Ziegler' iz Kutine

Osim što joj je propao posao, HVZ će sudskom odlukom morati nadoknaditi i 66.360 eura troškova tužitelju, tvrtki 'WISS Samochody Specjalne' iz Poljske.

Ugovor o nabavi velikog kontingenta novih vatrogasnih vozila svečano je potpisan sredinom svibnja ove godine, kada je objavljeno da će se ona sukcesivno isporučivati 'ovisno o spremnosti za preuzimanje određene količine vozila odjednom', ali i da se čeka odluka spomenutog suda.

'Nastavljamo s programom modernizacije i opremanja hrvatskih vatrogasaca. Vozila za čiju smo nabavu danas potpisali ugovore, a koji će se primjenjivati po donošenju presude Visokog upravnog suda, realizirana su u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede iz sredstava općekorisnih funkcija šuma', rekao je tada glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Na natječaj koji je raspisala Hrvatska vatrogasna zajednica pristiglo je pet ponuda, od kojih su tri ocijenjene valjanim - jedna spomenutog konzorcija dviju hrvatskih tvrtki, koja je bila povoljnija za oko 1,25 milijuna eura, te dvije ponude tvrtki iz Poljske. Odabrana je prva, međutim poljska konkurencija ulaže žalbu. Kako je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbija, oni pokreću i sudski spor u kojemu pobjeđuju.

Brojni prigovori

U presudi ispisanoj na više desetaka stranica detaljno se obrazlažu brojni prigovori na ponudu 'Flammifera' i 'Zieglera' koja je odabrana kao najpovoljnija, a iznosi se čak i sumnja u moguće kartelsko postupanje. Ove dvije tvrtke, naime, u svakoj od dvije kategorije vozila (jednu od 2500 i drugu od 5000 litara) ponudile su da će isporučiti po polovicu, odnosno 15 od 30 traženih vozila, pri čemu je navodno bilo nejasno o kojim će se vozilima u konačnici raditi te je ostavljena mogućnost naknadnih izmjena.

Prigovaralo se i tehničkim karakteristikama ponuđenih vozila koje, po javno objavljenim specifikacijama, ne udovoljavaju traženim uvjetima natječaja, zatim različitim nacrtima vozila, dvostrukim obrascima i slično.

Visoki upravni sud spomenute prigovore je odbio, no prihvatio je tri prigovora na osnovu kojih je poništio odluku o odabiru najpovoljnije ponude i odluku o njegovom odabiru dobavljača.

Kao prvo, ustanovljeno je da je dio dokumentacije pobjedničkog konzorcija bio priložen na engleskom i njemačkom jeziku, bez traženog prijevoda na hrvatski, dok je u isto vrijeme Hrvatska vatrogasna zajednica od poljskih ponuđača zahtijevala da sve dijelove ponude prevedu na hrvatski. Objašnjenje HVZ-a i konzorcija da se u ovom slučaju radilo o zapravo nevažnom dijelu ponude nije prihvaćeno.

Kao drugo, sud je pronašao problem u boji vozila: premda je u uvjetima natječaja bilo izričito specificirano da ona mora biti 'po RAL 3000' paleti boja i nijansi, u prihvaćenoj ponudi stajalo je da se nude vozila 'crvena boje Volvo Fire Red, slično kao RAL 3000'.

I treće, sud je poništio odabir dobavljača vozila jer nisu dostavljeni točno određeni certifikati za tip njihove kabine, nego oni certifikati koje su izabrani dobavljači smatrali odgovarajućima za taj tip vozila i podvozja.

Sa 60 na 78

Natječaj za nabavu novih vatrogasnih vozila, inače, bio je raspisan za njih 60, no kako su postignute cijene bile ispod procijenjene vrijednosti, pribjeglo se zakonskoj mogućnosti da se iskoristi sav predviđeni novac pa je na koncu sklopljen ugovor za ukupno 78 vozila. Ona su u idućem razdoblju trebala biti podijeljena vatrogasnim zajednicama diljem zemlje.

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, koji je diljem Hrvatske na različitim manifestacijama nastupao s najavom upravo ove nabavke novih vozila, oglušio se na poziv tportala da komentira propast posla. No zato nam se javio glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

'Postupit ćemo po odluci suda i sukladno njegovim uputama. Ponovno ćemo pregledati kompletnu dokumentaciju, razmotriti sve ponude i donijeti odluku o najpovoljnijoj', rekao nam je Tucaković.

Zasad, čini se, sam natječaj neće biti poništen nego će se procedura vratiti korak unatrag, a pitanje je hoće li Hrvatska vatrogasna zajednica pokušati pronaći način kako ponovno prihvatiti ponudu konzorcija 'Flammifer' i 'Ziegler', ili će nova vatrogasna vozila u Hrvatsku na koncu ipak doći iz Poljske.