vrijeme u susjedstvu

Dramatično upozorenje iz Slovenije: Stižu velike snježne padaline, bura i poplave!

21.11.2022 u 12:39

Bionic
Reading

Sutra će Sloveniju prekriti snijeg. Kako je za N1 rekao dežurni meteorolog Arsa Andrej Velkavrh, iako granica snježnih padalina neće svugdje biti ista, oborina će biti prilično obilna. Obilnog snijega bit će uglavnom u Notranjskoj, Kočevlju, u višim legama Gorenjske i sjeverne Primorske. Moglo bi pasti i više od 25 centimetara snijega. Također sutra, između 18 i 23 sata, more za vrijeme plime poplavit će niže dijelove obale

U noći s utorka na srijedu iznad Genovačkog zaljeva formirat će se duboko područje ciklone koje će se sutra tijekom dana kretati preko sjevernog Jadrana. Oborine nad Slovenijom ujutro će se pojačati i sa zapada pokriti cijelu zemlju. Granica snježnih padalina, koja će uglavnom biti iznad oko 800 metara nadmorske visine kada počnu oborine, spustit će se sredinom dana i poslijepodne, napisala je Facebook stranica Agencije za okoliš (Arso), prenosi N1.

Prema vremenskoj prognozi, najviše snijega past će u gorskom svijetu, osobito u Julijskim Alpama. 'Možemo očekivati čak 30 do 60 centimetara za manje od 24 sata. Samo malo manje opsežan snijeg će biti u Karavankama i Kamničko-Savinjskim Alpama. Snijeg će padati i u alpskim dolinama', dodali su.

Sredinom dana obilne snježne padaline prekrit će i prilično velik dio Slovenije. Prema riječima dežurnog meteorologa Agencije za zaštitu okoliša Andreja Velkavra, najveći dio snijega past će na Notranjskom, kočevskom kraju i na nešto višim položajima sjeverne Gorenjske i Primorske.

'Nakupine padalina su negdje do 30 inča', rekao je.

Prema trenutnim prognozama, vrlo malo ili gotovo nimalo snijega očekuje se u Beli krajini, Krško-brežiški i u ljubljanskom bazenu.

'Na prekmurskom kraju u noći na srijedu će početi padati snijeg, prije kiše', rekao je Velkavrh.

'Suočena s obilnim kišama, granica snježnih padalina brzo se smanjuje jer topljenje snijega oduzima toplinu zraku i hladi je. Međutim, kako će istovremeno zapuhati sjeveroistočni vjetar, taj priljev manje ohlađenog zraka može usporiti spuštanje granice snijega. Ako prevladavaju udari intenziteta oborina, više od 10 centimetara južnog snijega može pasti i preko 10 centimetara u nizine u roku od nekoliko sati, a ako udar vjetra prevlada, moguće je da će granica snježnih padalina ostati stotinjak metara iznad dna ljubljanskog bazena', ističu vremenski uvjeti na Arsuu.

U svakom slučaju, meteorolozi mogu očekivati zimske uvjete vožnje sredinom dana i poslijepodne uglavnom na cestama Notranjske, Kočevke te u višim dijelovima sjeverne Primorske i Gorenjske, a nešto kasnije i u Koruškoj i Štajerskoj. Jak snijeg također bi mogao uzrokovati snježne padaline, upozorio je Arsu. Najniža jutarnja temperatura bit će od -1 do 3, u Primorskoj do 9 celzijevih stupnjeva, najviša od 5 do 8, u Primorskoj do 14 celzijevih stupnjeva.

U prometu treba biti dodatno oprezan. Ako idete na putovanje, pripremite vozilo i očistite prozore i rasvjetnu opremu. Zimska oprema je obavezna. Vodite računa o vlastitoj sigurnosti i sigurnosti drugih u prometu. Prilagodite brzinu uvjetima i stanju kolnika, osobito za vrijeme magle, leda, kiše, snijega i smanjene vidljivosti. Povećajte sigurnosni razmak tijekom vožnje, upozrava se vozače.

  • +20
Snijeg u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrl

Obilne snježne padaline ne očekuju se sljedećih dana. Već u srijedu ujutro oborine će posvuda biti u padu, a sa zapada će biti vedro. U četvrtak će ponegdje poneki pad sputavati maglu ili nisku naoblaku, uz više sunca u Primorskoj i više. Bit će hladnije mjestimice prekriveno snježnim pokrivačem.