sporna vinarija

Dva i pol milijuna kuna iz fondova EU-a: Zbog čega zapravo europski tužitelji istražuju Tolušića?

07.07.2022 u 10:18

Bionic
Reading

Bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić (HDZ) na udaru je europskih istražitelja zbog subvencija koje je dobio za svoju vinariju iz europskih fondova

Mediji su već ranije pisali da je vinarija nekadašnjeg ministra poljoprivrede, za koju je dobio 2,5 milijuna kuna iz europskih fondova, predmet istrage Ureda europskog tužitelja. Revizori Europske komisije prije dva mjeseca posjetili su Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) te su istraživali je li bilo nepravilnosti prilikom dodjele poticaja putem tzv. Vinske omotnice, a u okviru koje je više od dva milijuna kuna za svoju vinariju dobio i bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Dok je bio ministar, agencija je bila pod Tolušićevom nadležnosti.

Nacional je tada pisao da su revizori u Zagrebu proveli cijeli tjedan, a u Agenciji za plaćanja dočekala ih je i sama ministrica poljoprivrede Marija Vučković, što je dokaz da je taj posjet bio sve samo ne rutinska revizija poslovanja APPRRR-a. Baš zbog isplata iz Vinske omotnice Tolušić se već našao pod istragom Uskoka te je početkom ožujka iz Ministarstva poljoprivrede izuzeta sva dokumentacija vezana uz OPG Terra Slavonia, čiji je vlasnik, a koji je dobio poticaj nakon što se javio na natječaj Agencije za plaćanja.

  • +6
Vinarija Tomislava Tolušića Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Jutarnji list tada je pisao da su istražitelji Uskoka izuzeli natječajnu dokumentaciju, predmete koji su vođeni vezano uz poticaje, a obavili su i uvid u dokumentaciju o natječajnoj proceduri. Bili su i u kabinetu ministrice Marije Vučković te su obavili razgovor s djelatnicima Ministarstva poljoprivrede, kao i uprava i agencija tog ministarstva. Navodno su istražitelji Uskoka željeli utvrditi zašto i kako su se mijenjali uvjeti natječaja, od prvotnog traženja 70 posto sredstava ulagača, dok je 30 posto trebalo biti sufinancirano iz fondova EU-a, pa se to onda promijenilo na omjer 50:50. Na natječaj se nije javilo puno kandidata, ali među onima koji jesu bio je i Tolušićev OPG te je na kraju dobio sredstva.

  • +4
Istražitelji odvode Tomislava Tolušića iz vinarije Apolitico Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petrić

Tolušić, odnosno njegov OPG Terra Slavonia, započeo je gradnju vinarije 8. svibnja 2020., a sredinom rujna 2020. APPRRR mu je bespovratno dao 2,5 milijuna kuna iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje 2019. – 2023. Sam Tolušić priznao je da je ukupna cijena izgradnje iznosila 4,2 milijuna kuna. Ured europskog javnog tužitelja (EPP) potvrdio je da se istražuju dvije osobe zbog sumnje u počinjenje subvencijske prijevare te zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz dva natječaja u vinskom sektoru hrvatske Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ta je dva natječaja sufinancirala Europska unija.

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Špehar