jedan velik kao planina

Dva 'potencijalno opasna' asteroida prošuljat će se kraj Zemlje ovaj tjedan: Pratite ih uživo

27.06.2024 u 16:53

Bionic
Reading

Dva rijetka asteroida ovog će tjedna proletjeti pored Zemlje iz velike udaljenosti, u razmaku od samo 42 sata. Zbog svoje veličine i putanje, obje svemirske stijene označene su kao "potencijalno opasne"

Ali to ne znači da oni predstavljaju neposrednu prijetnju Zemlji. Zapravo, oba će sigurno proletjeti tisućama kilometara na sat. Postoji nula posto šanse da će se bilo koji od njih sudariti s našim planetom, prema Europskoj svemirskoj agenciji.

Niti jedan od ovih asteroida neće biti vidljiv golim okom, ali ćete ih možda moći uočiti teleskopom ili dalekozorom, rekao je Gianluca Masi, astrofizičar i osnivač The Virtual Telescope Project, za Business Insider. Ili ih možete gledati putem prijenosa uživo koje organizira The Virtual Telescope Project. A putem ovog linka možete gledati prolet Asteroida 2024 MK u subotu, 29. lipnja, s početkom u 17:00 sati. ET.

Asteroid veličine planine 2011 UL21

Asteroid 2011 UL21 jedan je od najvećih asteroida koji su nedavno prošli blizu Zemlje, napisao je Masi u izjavi za javnost. S procijenjenim promjerom od otprilike 2,4 milje, ovaj svemirski kamen veličine planine veći je od 99% svih poznatih objekata blizu Zemlje, prema Europskoj svemirskoj agenciji.

Asteroid 2011 UL21 spada u klasu svemirskih stijena poznatih kao "ubojice planeta", koje su široke najmanje 1,9 kilometara. Ako bi se jedan zabio u Zemlju, izazvao bi štetu na kontinentalnoj razini i potencijalno podigao dovoljno prašine da izazove značajne klimatske promjene za mnogo godina, izvijestio je LiveScience.

Prošuljat će se kraj Zemlje

Na primjer, asteroid Chicxulub, kojemu se pripisuje smrt dinosaura, bio je oko 6,5 milja u promjeru i izazvao je globalno zagrijavanje za otprilike 100.000 godina nakon udara. Ako se asteroid "ubojica planeta" poput 2011 UL21 sudari sa Zemljom, mogao bi izazvati masovno izumiranje.

Srećom, 2011 UL21 neće se približiti dovoljno da izazove zabrinutost u četvrtak. Prošuljat će se pokraj Zemlje na sigurnoj udaljenosti većoj od 4 milijuna milja, što je 17 puta dalje od udaljenosti između Zemlje i Mjeseca, napisao je Masi. Ali ovaj prelet je vrijedan pažnje jer će 2011 UL21 biti među prvih 10 najvećih asteroida koji su prošli pokraj Zemlje iz neposredne blizine u posljednjih 125 godina, dodao je.

Novootkriveni asteroid 2024 MK

Asteroid 2024 MK prvi je put otkriven početkom ovog mjeseca, samo 13 dana prije nego što će proći pored Zemlje na izuzetno maloj udaljenosti, prema Europskoj svemirskoj agenciji. Mnogo je manji od 2011 UL21, s procijenjenim promjerom između 390 i 885 stopa. To je otprilike duljina jednog do 2,5 nogometna igrališta.

Ova animirana karta pokazuje koliko će se asteroid 2024 MK približiti Zemlji tijekom nadolazećeg bliskog preleta.

Ali ono što ovom asteroidu nedostaje u veličini, trebalo bi nadoknaditi svjetlinom. Doći će na oko 300.000 kilometara od Zemlje, što je oko 77% prosječne udaljenosti između Zemlje i Mjeseca, napisao je Masi. Njegova neposredna blizina učinit će ga jednim od najsjajnijih objekata te vrste promatranih u novijoj povijesti, dodao je.