narančasti meteoalarm

Dvije regije u opasnosti od intenzivnih oborina i poplava, DHMZ upozorio: 'Budite spremni'

02.10.2024 u 07:36

Bionic
Reading

Umjereno do pretežno oblačno, na sjevernom Jadranu, u Gorskoj i središnjoj Hrvatskoj mjestimice kiša, ponegdje i obilna, osobito krajem dana, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za srijedu.

Na Jadranu su mogući lokalno izraženi pljuskovi s grmljavinom, uglavnom tek navečer.

Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni, prema večeri ponajprije na sjeveru u okretanju na prolazno jak sjeverni. Na Jadranu umjereno i jako jugo i južni vjetar.

Najviša temperatura od 15 do 20, uz obalu od 19 do 24 Celzijeva stupnja.

DHMZ je oglasio meteoalarm žutog i narančastog stupnja zbog potencijalno jakog vjetra i obilnih oborina koje mogu izazvati poplave.

Narančasto upozorenje za dvije regije

U srijedu na istoku Hrvatske naoblačenje, mjestimice već i malo kiše, ponajprije u zapadnoj Slavoniji. Uz oblake i ponegdje umjeren jugoistočnjak, temperatura zraka bit će malo viša nego u utorak.

"Budite pripravni zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom.

"Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima", upozorio je DHMZ.

U središnjoj Hrvatskoj povremena kiša, najprije u najzapadnijim krajevima gdje će mjestimice biti i obilnija. Jugozapadni i južni, u drugom dijelu dana u okretanju na sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Jutro toplije nego početkom tjedna, a najviša temperatura od 16 do 21°C.

Moguće su obilne oborine

Na zapadu zemlje pretežno oblačno i kišovito, uz grmljavinu. Mjestimice obilna oborina, osobito u Gorskome kotaru i na riječkom području gdje su moguće i bujične poplave. Za te dvije regije izdano je i narančasto upozorenje, prognoza je Tomislava Kozarića iz DHMZ-a za HRT.