izbjeglice u pokretu

Egipat premješta vojsku na granicu s Gazom zbog straha od protjerivanja Palestinaca

15.10.2023 u 16:46

Bionic
Reading

Egipat je pojačao svoju vojnu nazočnost na graničnom prijelazu Rafah s Gazom, strahujući da Izrael namjerava potisnuti stotine tisuća palestinskih izbjeglica preko granice u pustinju Sinaj

Kairo smatra da bi protjerivanje tolikog broja Palestinaca iz njihovih domova bilo kršenje međunarodnog prava i sigurnosni rizik za Egipat . Sami Palestinci, ali i druge arapske države, strahuju da se izbjeglicama nikada neće dopustiti povratak u njihove domove. Izraelski diplomati poriču da je njihov cilj istjerati Palestince iz Gaze dok se bore protiv Hamasa, iako je ministar obrane Yoav Gallant rekao da je plan "eliminirati sve". Drugi ministar, Gideon Sa'ar, rekao je da Gaza "mora biti manja na kraju rata".

Danny Ayalon, bivši izraelski veleposlanik u SAD-u, rekao je da bi Egipat trebao privremeno primiti ljude. "Postoji ogromno prostranstvo, gotovo beskrajan prostor u pustinji Sinaja s druge strane Gaze", rekao je.

Sve arapske države protive se tom potezu i upozoravaju da bi to moglo dovesti do regionalnog rata. Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi rekao je u četvrtak da Palestinci u Gazi moraju "ostati postojani i ostati na svojoj zemlji". Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan rekao je da se u potpunosti slaže s Egiptom. Govoreći u Kairu, rekao je: “Još jednom ponavljam da pozivamo Izrael da poštuje međunarodno pravo. Mi smo protiv raseljavanja Palestinaca. Nikada nećemo odobriti politiku protjerivanja u Egipat.”

Egipatski ministar vanjskih poslova, Sameh Shoukry, sastajući se u subotu sa svojom njemačkom kolegicom, Annalenom Baerbock, također je naglasio da neće dopustiti stranim državljanima zarobljenim u Gazi, uključujući građane SAD-a, da prijeđu granicu s Egiptom i odu osim ako Izrael ne dopusti konvojima pomoći u teritoriju.

Egipat, Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati takoer su dali svoj doprinos u konvoju od 143 kamiona s tisuću tona humanitarne pomoći koji čekaju da uđu u Gazu, ali granični prijelaz Rafah i dalje je zatvoren.

Izrael kaže da ništa ne može ući kroz Rafah bez njegove koordinacije. U nedjelju su očevici rekli kako su betonski blokovi koje su Egipćani postavili nakon izraelskog bombardiranja, da bi ojačali svoju granicu još uvijek ondje, što ukazuje na to da u ovom trenutku nije planiran nikakav ulazak.

  • +5
Palestinci napuštaju sjeverni dio Pojasa Gaze Izvor: EPA / Autor: MOHAMMED SABER