FINANCIJSKA POMOĆ

EK otpustila prvih sto milijuna eura prema Ukrajini

20.05.2014 u 18:54

Bionic
Reading

Europska komisija u utorak je oslobodila prvu tranšu, u iznosu od 100 milijuna eura, financijske pomoći Ukrajini, koja je suočena s teškim gospodarskim problemima

Oslobađanje dodatnih 500 milijuna eura "očekuje se idućih tjedana, kad se dovrše zakonski postupci u Ukrajini", istaknula je EK u priopćenju.

EU se obvezala da će brzo konkretizirati makro-financijsku pomoć u iznosu od 1,6 milijardi eura, o kojoj je odluka donesena nakon sklapanja sporazuma o udruživanju između EU i Ukrajine 6. ožujka.

Financijska potpora EU pridodaje se onoj međunarodnih organizacija, prije svega MMF-a, koje su pozvale Kijev da ubrza ritam gospodarskih reformi i borbu protiv korupcije.

Drugi krug pregovora između ukrajinskih političara i građanskih udruga završen je u subotu bez opipljivih rezultata koji bi potaknuli smirivanje krize, tjedan dana prije izbora na kojima će se birati novi predsjednik države.

Promatrači sumnjaju da će se izbori u regijama Donjeck i Luhansk uspjeti održati s obzirom na činjenicu da velik broj separatista, među kojima većina naoružanih, kontrolira ključne javne ustanove, a ulice su pune barikada. U tim regijama i dalje traju sukobi između vladinih snaga i pobunjenika.

UN je krajem prošlog tjedna izvijestio da je u nasilju u istočnoj Ukrajini dosad ubijeno njamanje 130 ljudi.