napad na trumpa

Elitni snajperist iznio zastrašujuću teoriju: 'Ovo nema smisla, zaprepastio sam se!'

15.07.2024 u 11:32

Bionic
Reading

Dallas Alexander, veteran koji je proveo 14 godina u snajperskom timu kanadske vojske, a između ostaloga štitio je kanadskog premijera, tvrdi da je Thomas Matthew Crooks (20), koji je pucao na bivšega američkog predsjednika Donalda Trumpa, 'imao pomoć' iznutra

Alexander je bivši član elitne jedinice JTF2 te je izveo rekordni hitac u svibnju 2017. koristeći pušku McMillan TAC-50. Metak je prešao 3,5 kilometara, jureći zrakom gotovo 10 sekundi prije nego što je pogodio i ubio terorista Islamske države dok je hodao prema automobilu.

Kako se atentator uspio toliko približiti Trumpu?

'Jako sam dobro upoznat s ovakvim stvarima i znam kako bi to trebalo izgledati, a zbog onog što se jučer dogodilo uopće ne sumnjam u to da je napadač imao pomoć unutar agencije, organizacije ili pak vlade', rekao je u videu koji je objavio na svojim profilima na Instagramu i X-u.

Istraga još uvijek traje te se vjeruje da je napadač Thomas Matthew Crooks djelovao sam. Kako prenose strani mediji, legao je na krov zgrade oko 118 metara udaljene od mjesta na kojemu je Trump držao govor te zapucao prema pozornici. Alexander tvrdi da nije trebao biti u mogućnosti prići mu toliko blizu.

'Čim sam vidio fotografiju iz zraka, odmah mi to nije imalo smisla. Ne možete usred bijela dana doći na krov zgrade udaljene samo nekoliko stotina metara od predsjednika. Ne možete doći u tu poziciju s oružjem dok predsjednik drži govor. To se jednostavno ne može dogoditi. Čak ni ne morate biti snajperist da bi vam to bilo je*** jasno. Ti krovovi su najočitija mjesta na cijelome svijetu. Čak i učenici sedmog razreda znaju, kad ih pitaju što treba učiniti za planiranje sigurnosti neke osobe, da prvo treba pogledati krovove oko mjesta na kojem se osoba nalazi i koji su u dometu oružja', rekao je Alexander.

  • +2
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: Artem Priakhin/SOPA Images/Shutt / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Ovo nema smisla!'

'Dakle nešto se dogodilo, no ja ne upirem prstom ni u koga. Previše je očito da je ovaj tip imao pomoć sa strane da bi se mogao naći u tom trenutku na tom mjestu. Ili je netko zažmirio ili je to bilo strateški isplanirano. Moralo je biti isplanirano do određene razine, jer takvi događaji, takva sigurnost, to nije mala stvar - a ovo je bilo vrlo očito mjesto', ističe.

Alexander kaže da mu je 'jako čudno to da netko tko je dovoljno dobar da se toliko približi meti koju je najteže uhoditi na cijelome svijetu na kraju promaši tu metu'.

'Ako već imate vještine da dođete tako blizu i izbjegnete sve to osiguranje, sve slojeve sigurnosti koji okružuju tako važnu osobu, onda biste trebali imati vještinu da pogodite iz prve. Ovo nema smisla', tvrdi Alexander, prenosi Daily Mail.