nakon likvidacije

Erdogan i Ali Hamenei oštri: 'Ovo je genocid, velike sile tetoše Izrael oružjem'

28.09.2024 u 18:03

Bionic
Reading

Turski predsjednik, Recep Tayyip Erdogan, izjavio je da su Libanonci nova meta 'izraelske politike genocida, okupacije i invazije' koja je započela prošle godine kada je Izrael pokrenuo rat u Gazi nakon napada Hamasa na južni Izrael 7. listopada.

Turski lider, koji je oštro kritizirao izraelski kontinuirani napad na Gazu, rekao je da su među libanonskim civilima koji su ubijeni u brutalnim izraelskim napadima na Libanon ovog tjedna i djeca.

+Nitko s imalo savjesti ne može prihvatiti, opravdati ili objasniti takav masakr,' napisao je u objavi na platformi X.

'Izraelska vlada postaje sve bezobzirnija jer je tetoše sile koje pružaju oružje i streljivo za njene masakre; prkose cijelom čovječanstvu, ljudskim vrijednostima i međunarodnom pravu', napisao je Erdogan.

Erdoğan je rekao kako je na međunarodnim strukturama, posebno Vijeću sigurnosti UN-a, da poduzmu brze mjere kako bi zaustavili 'nehumane napade Izraela na Libanon'. Ranije je optužio Izrael za genocid zbog rata u Gazi, pozvao na njegovo kažnjavanje na međunarodnim sudovima i kritizirao zapadne nacije zbog podrške izraelskom vojnom napadu.

Ali Hamenei

'Pozivam muslimane da stanu iz narod Libanona'

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei je u subotu pozvao muslimane "da stanu uz narod Libanona i ponosan Hezbolah kojim god sredstvima koje imaju te da im pomognu da se suprotstave zlom režimu (Izraela)".

"O sudbini ove regije odlučit će sile otpora s Hezbolahom kao predvodnikom", rekao je Hamenei u priopćenju nakon što je izraelska vojska objavila da je ubila čelnika libanonske milicije Hasana Nasralaha.

Nakon što je Hezbolah potvrdio Nasralahovu smrt, iranski mediji su objavili da je general Abas Nilforušan, zamjenik zapovjednika iranske Revolucionarne garde, poginuo "pored Nasralaha" u izraelskim napadima na južni dio Bejruta u petak. (Hina)