NOVA KRIZA

Erdogan prelomio: Otvaramo vrata! 18 tisuća migranata krenulo prema Europi, Grci ih odvraćaju suzavcima. Oglasio se i Plenković

29.02.2020 u 13:02

Bionic
Reading

Turska će granice prema Europi ostaviti otvorene kako bi migranti mogli proći, potvrdio je u subotu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, optuživši Europsku uniju da ne pomaže dovoljno Ankari po pitanju migranata. Na graničnom prijelazu Kastanios između Grčke i Turske grčka je policija upotrijebila suzavac kako bi zaustavila tisuće migranata koji pokušavaju nasilno prijeći granicu. Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je kako se Hrvatska savjetuje s partnerima iz EU-a i NATO saveza oko potencijalnog novog migrantskog vala

'Nećemo zatvoriti vrata", objavio je Erdogan, dodavši kako je 18.000 migranata već u petak krenulo na put prema Europi, no ta brojka ne može se potvrditi.

Otvaranje granica je agenciji Reuters već u četvrtak najavio neimenovani turski dužnosnik, istaknuvši da očekuje masovni pokret izbjeglica iz sirijske pokrajine Idlib gdje se nalazi milijun raseljenih ljudi.

  • +11
Andrej Plenković u Makarskoj Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

"Sinoć sam se čuo s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim koji danas putuje u Tursku. Naravno da su Grčka i Bugarska trenutno najviše angažirane da kontroliraju svoje granice prema toj zemlji", rekao je Plenković u Makarskoj, potvrdivši kako je kriza kod Idliba generirala novi potencijalni izbjeglički val.

"Konzultiramo se sa svim kolegama unutar Europske unije i NATO saveza", rekao je Plenković.

Plenković ocjenjuje kako su potrebni "prije svega političko-diplomatski napori prema predsjedniku Erdoganu da ne dođe do jednog ozbiljnijeg migracijskog vala prema Europi kroz istočnomediteransku i zapadnobalkansku rutu".

Izvor: Društvene mreže

EU se oslanjala na Tursku da zaustavi migrantski val nakon što je od 2015. u Europu stiglo više od milijun ljudi s Bliskog istoka, potaknuvši političku krizu u Europi.

Turski čelnik u subotu je kazao i kako je od ruskog predsjednika Vladimira Putina tražio da se njegova država povuče iz sirijskog sukoba i prepusti Turskoj da se sama bori sa sirijskom vladom.

Moskva i Ankara u sirijskom sukobu podržavaju sukobljene strane - Rusija vladu predsjednika Bašara al-Asada, a Turska pobunjenike.

  • +9
Turska otvorila granice za migrante Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN

U četvrtak je u napadu sirijske vojske poginulo 33 turskih vojnika, nakon čega je Rusija izrazila žaljenje, ali i rekla da turske snage nisu obavijestile Moskvu o svojoj prisutnosti na tom području, iako svakodnevno komuniciraju o svom djelovanju.

Rusko ministarstvo obrane u petak je objavilo kako su turske snage pogođene artiljerijskim napadom sirijskih snaga koje su pokušavale odbiti ofenzivu pobunjenika, prenijela je ruska agencija RIA.

Turska je u petak zatražila hitan sastanak NATO-a nakon eskalacije sukoba u Siriji, nakon čega je savez pozvao Rusiju i Siriju da zaustave ofenzivu na Idlib.

Sirijska vojska uz pomoć ruskih zračnih snaga pokušava osvojiti tu sjeverozapadnu pokrajinu, posljednje uporište pobunjenika u devet godina dugom građanskom ratu protiv predsjednika Bašara al-Asada. Idlib se nalazi nekoliko desetaka kilometara od turske granice.

U svom prvom obraćanju nakon najvećeg stradanja turskih vojnika u nekoliko desetljeća, Erdogan je rekao kako je Turska uništila niz vojnih ciljeva u Siriji, među njima i pogone za proizvodnju kemijskog oružja.

"Značajno je bombardirano i uništeno nekoliko lokacija, uključujući uzletišta, skladišta streljiva, protuzračne sustave, hangare i pogone za proizvodnju kemijskog oružja", rekao je Erdogan u subotu članovima svoje stranke, prenosi agencija Dpa.

"Od jučer navečer uništeno je i sedam skladišta s kemijskim materijalima", dodao je Erdogan, koji tvrdi i da je u napadu ubijeno više od 2100 sirijskih vojnika, te da je uništeno oko 300 vojnih vozila.