MOGUĆI SCENARIJI

Esih i Glasnović kod Plenkovića; HDZ u slučaju opoziva Marića planira skore izbore?

02.05.2017 u 19:37

Bionic
Reading

Saborski zastupnici Željko Glasnović i Bruna Esih bili su večeras na razgovoru kod premijera Andreja Plenkovića, koji nastoji osigurati njihovu podršku HDZ-u uoči sutrašnjeg izglasavanja (ne)povjerenja ministru financija Zdravku Mariću. RTL neslužbeno doznaje da HDZ u slučaju opoziva Marića navodno planira da se novi izbori održe zajedno s drugim krugom lokalnih izbora. Također, prema neslužbenim informacijama RTL-a, ako se Marića opozove s ministarskog mjesta predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov planira napraviti stanku od dva tjedna i raspustiti Sabor prije rasprave o svom opozivu

Kod premijera Plenkovića danas je bio i HDZ-ov veteran Vladimir Šeks, koji je prilikom odlaska iz Banskih dvora novinarima izjavio da pregovori za podršku HDZ-u idu odlično. 'U prvom poluvremenu je izvrsno, a u drugom je još bolje', kazao je Šeks. Na pitanje jesu li tema razgovora bili i novi izbori, Šeks je odgovorio da su tema bili - lokalni izbori.

HDZ-ov Branko Bačić izjavio je za Dnevnik Nove TV da HDZ pregovara sa svim potencijalnim partnerima koji će dati podršku Vladi. 'Pričekat ćemo još dva dana, pa ćete imati punu informaciju', najavio je Bačić. On je zadovoljan pregovorima. U slučaju Brune Esih, podsjeća da je ona članica Kluba zastupnika HDZ-a, te je uvjeren da će, kad za to dođe vrijeme ona podržati HDZ.    

Prema informacijama RTL-a, predsjednik Sabora Božo Petrov ima plan za sutra: odmah ujutro rasprava o opozivu ministra Mariću, potom glasovanje o preostalim raspravljenim točkama, uz ostalo, o arhivima i Hrvatskoj narodnoj banci, a nakon toga glasovanje o Mariću. 

Ako Marić zadrži ministarsku funkciju, Petrov bi odmah otvorio raspravu i o svom opozivu, no ako se Marića opozove, Petrov radi stanku od dva tjedna i raspušta Sabor prije rasprave o svom opozivu.

Podsjetimo, Klub zastupnika SDP-a podnio je prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru Mariću, a taj je prijedlog svojim potpisima podržalo 46 saborskih zastupnika iz SDP-a, HNS-a, HSS-a, Snage i HSU-a.

U prijedlogu za opoziv SDP navodi kako je ministar financija Marić prije dolaska u Vladu u Agrokoru bio na funkciji izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala, te zaključuju da sama ta činjenica znači kako se Marić u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa treba izuzeti iz svih postupaka i odluka koje bi mogle utjecati na koncern Agrokor.

 SDP u prijedlogu podsjeća i na Agrokorova financijska izvješća koja su, navodno, bila nepotpuna, a koja je Marić kao direktor u Agrokoru koristio kako bi osigurao financiranje koncerna. To, smatraju u  SDP-u, dovodi u pitanje njegov kredibilitet, ali i mogućnost da u nastavi obnašati dužnost ministra financija.

 Sporno je, tvrdi nadalje SDP, i što je ministar Zdravko Marić prije sedam godina podigao kredit u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) po povlaštenoj kamati, kao i činjenica što je kao ministar financija odgodio primjenu propisa koji bi, smatraju u SDP-u, na vrijeme ukazali na postojanje krize u Agrokoru. 

Marić je večeras, u razgovoru za RTL-ove Vijesti, izjavio da je miran, staložen, spreman i fokusiran da sutra u Saboru iznese argumente - ne da se brani, nego odbaci optužbe koje mu oporbeni klubovi zastupnika stavljaju na teret, te naglasio kako su te optužbe potpuno neutemeljene.