moglo je biti puno gore

Evo što je Crooks radio 48 sati prije napada: Na glavno pitanje još nema odgovora

16.07.2024 u 07:07

Bionic
Reading

U 48 sata prije nego što je otvorio vatru na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, 20-godišnji Thomas Matthew Crooks iz predgrađa Pittsburgha izveo je niz radnji koje sada istražitelji pažljivo analiziraju. Pokušaj atentata, koji se dogodio na skupu u Butleru, Pennsylvania, šokirao je naciju i pokrenuo intenzivnu istragu

Crooks je u petak posjetio streljanu gdje je bio redovan član. Tamo je vježbao pucanje, što je bilo uobičajeno za njega, piše CNN. Sljedećeg jutra, posjetio je Home Depot i kupio ljestve od pet stopa. Također je posjetio lokalnu trgovinu oružjem gdje je kupio 50 komada streljiva.

Nakon toga, Crooks je svojim Hyundai Sonatom vozio oko sat vremena sjeverno, do Butlera, gdje je Trump održavao politički skup. Parkirao je svoj automobil izvan mjesta događaja, s improviziranom eksplozivnom napravom skrivenom u prtljažniku, povezanom s odašiljačem koji je nosio sa sobom.

Napad na Trumpa

Istražitelji vjeruju da je Crooks koristio ljestve koje je kupio kako bi se popeo na obližnju zgradu. Odatle je otvorio vatru na Trumpa. Srećom, bivši predsjednik nije bio pogođen, ali incident je izazvao kaos i paniku među prisutnima.

Dok istražitelji nastavljaju tražiti motiv iza ovog pokušaja atentata, analiziraju Crooksove pokrete i aktivnosti prije napada. Međutim, unatoč intenzivnoj istrazi, nisu pronađeni jasni dokazi koji bi ukazivali na politički ili ideološki motiv.

Istraga traje

Istražitelji su pretražili Crooksov telefon i računalo, pregledali njegovu povijest pretraživanja i sobu te razgovarali s njegovom obitelji i prijateljima. No, nisu pronašli ništa što bi sugeriralo da je imao političke ili ideološke motive za napad. Umjesto toga, dokazi ukazuju na tipične online aktivnosti kao što su interes za računalno kodiranje i igranje video igara.

Pronađeni su daljinski upravljač za detonaciju i metalna kutija s eksplozivom povezana s prijemnikom u njegovom automobilu. To sugerira da je Crooks možda planirao izazvati eksploziju tijekom pucnjave kako bi stvorio dodatni kaos. Ipak, nije jasno kako je sastavio te eksplozivne naprave jer istražitelji nisu pronašli dokaze da je istraživao kako ih napraviti.

  • +9
Pokušaj atentata na Donalda Trumpa Izvor: Profimedia / Autor: Anna Moneymaker / Getty images / Profimedia

Legalno oružje

Puška koju je Crooks koristio za napad bila je legalno kupljena od strane njegovog oca, Matthewa Crooksa. Ta puška bila je jedna od više od 20 vatrenih oružja registriranih na starijeg Crooksa. Sva oružja su bila legalno kupljena i čuvana u obiteljskoj kući.

Thomas Crooks i njegov otac bili su članovi Clairton Sportsmen’s Cluba, streljačkog kluba udaljenog oko 25 minuta vožnje od njihove kuće. Obojica su redovno posjećivali streljanu zajedno. Rob Bootay, odvjetnik kluba, potvrdio je da je Thomas Crooks bio član kluba.

Reakcije okoline

Clairton Sportsmen’s Club, koji broji oko 2.000 članova, osudio je čin nasilja. 'Klub u potpunosti osuđuje besmisleni čin nasilja koji se dogodio,' rekao je Bootay, dodajući da ne može davati dodatne komentare zbog istrage koja je u tijeku.

Thomas Crooks je kupio 50 komada streljiva na dan napada u trgovini oružjem Allegheny Arms and Gun Works u svom rodnom gradu Bethel Parku. Bruce Piendl, vlasnik trgovine, izjavio je: "Zahvalni smo što predsjednik Trump nije ubijen i naša srca i molitve su sa svim žrtvama ovog užasnog incidenta."

Glasnogovornik Home Depota, gdje je Crooks kupio ljestve, izjavio je: 'Osuđujemo nasilje nad bivšim predsjednikom Trumpom, i naše misli su s njim, ostalim žrtvama subotnjih užasnih događaja, i njihovim obiteljima.'

Pitanje bez odgovora

Matthew Crooks, otac napadača, nije odgovorio na zahtjeve za komentar. U subotu navečer, prije nego što su službenici javno potvrdili ulogu njegovog sina u napadu, izjavio je da pokušava shvatiti 'što se, dovraga, događa' i da će 'pričekati dok ne razgovaram s provedbom zakona' prije nego što komentira.

Istražitelji FBI-a uspjeli su pristupiti mobitelu Thomasa Crooksa, no unatoč tome i dalje se bore s razumijevanjem njegovih motiva. Roditelji napadača su surađivali s istražiteljima od početka istrage. Rekli su da Crooks nije izgledao kao da ima prijatelje i da nije imao političke sklonosti. No, činilo se da nisu bili svjesni mnogo toga što se događalo u njegovom životu posljednjih mjeseci.