posljedice pandemije

[FOTO] Austrija: Lockdownu je kraj, ali su podjele u društvu sve oštrije

12.12.2021 u 10:28

Bionic
Reading

Austrija je u nedjelju ukinula lockdown za većinu ljudi širom zemlje, uz zadržavanje ograničenja za necijepljene.

Od nedjelje osobe koje odbijaju cjepivo mogu napustiti svoje domove samo kako bi otišli na posao, gdje će morati imati negativan test na koronavirus svaka dva dana, te za nužnu kupovinu i svakodnevnu tjelovježbu. Ulazak na druga mjesta bit će im zabranjen.

Život će se polako vratiti u normalu za ljude koji su primili cjepivo ili su se nedavno oporavili od virusa, a regije će provoditi niz planova ublažavanja.

  • +6
Prosvjed protiv cijepljenja u Beču Izvor: Profimedia / Autor: Gert EGGENBERGER / AFP / Profimedia

Koncerti će se ponovno pokrenuti, muzeji i restorani ponovno će otvoriti svoja vrata, a božićni sajmovi će se vratiti u život. Zaključavanje je pomoglo da se broj dnevnih infekcija u Austriji smanji na oko trećinu njihovog vrhunca s kraja studenog, ali hospitalizacije su i dalje blizu razina za koje se smatra da ugrožavaju sposobnost nacije da pruži skrb svim pacijentima, piše Bloomberg.

Oko 72% Austrijanaca sada je primilo barem jednu dozu cjepiva, u odnosu na 68% prije mjesec dana, a 69% njih je potpuno cijepljeno. Kao dokaz rastuće podjele unutar svoje populacije, dok se glasna manjina protivi cjepivima -- i izašla je na ulice kako bi to objavila -- Austrija sada predvodi u tempu booster cjepiva koja bi mogla biti ključna za povećanje obrane od novih varijanti virusa.

Nedavno imenovani kancelar Karl Nehammer predvodi napore da cjepiva postanu obavezna od veljače. Protivnici cijepljenja se suočavaju s kaznama do 3.600 eura (4.072 dolara), prema nacrtu zakona. Sve osim jedne zastupničke skupine podržavaju inicijativu.

Iznimka je krajnje desna Slobodarska stranka, koja je u subotu organizirala treće demonstracije u središtu Beča. Sudjelovalo je više od 40.000 ljudi, prema policijskim procjenama, slično gužvi viđenoj u dva ranija slučaja.

Dojam je da su prosvjedi sve masovniji, iako većih sukoba s policijom zasad nije bilo. Neke europske nacije su proglasile cijepljenje obveznim za određene profesije, uključujući liječnike, učitelje ili radnike u javnom sektoru. Grčka ih je uvela obveznim za osobe starije od 60 godina.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ