u pomoć dolazi i vojska

[FOTO] Povlači se voda s poplavljenog područja Kokorića, ali sljedeći tjedan stižu nove kiše

15.12.2020 u 16:54

Bionic
Reading

Na sanaciji poplavljenog područja Kokorića bit će angažirano 15 pripadnika Hrvatske vojske iz vojarne u Pločama, dogovoreno je u utorak na sastanku zapovjednika Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera OS RH brigadnoga generala Ivana Turkalja s dužnosnicima Vrgorca.

"S generalom Turkaljom obišli smo i poplavljeno područje Kokorića te je procijenjeno da bi 15 pripadnika Hrvatske vojske moglo doći u sljedeći petak na sanaciju prve faze, to jest jednog dijela poplavljenog područja, ako se do tada voda s tog područja povuče u dovoljnoj mjeri", rekao je za Hinu načelnik vrgorskog Stožera civilne zaštite Mile Herceg.

Po njegovim riječima, daljnji angažman Hrvatske vojske na saniranju poplavljenog područja Kokorića ovisit će o povlačenju vode.

"Također smo se dogovorili da se pripadnici Hrvatske vojske nakon novogodišnjih praznika angažiraju na probijanju oko 200 metara alternativnog puta za prolaz automobila žiteljima 14 kuća u sjeveroistočnom dijelu Kokorića", rekao je Herceg.

Sada se voda s poplavljenog područja povlači u prosjeku tri centimetra na sat, te je dosad vodostaj na poplavljenom području smanjen za 115 centimetra u odnosu prema maksimalnom koji je bio dostignut tijekom poplave, izvijestio je načelnik Stožera civilne zaštite.

  • +26
Sanacija u Kokorićima Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Dodao je kako meteorolozi na vrgoračkom području za početak sljedećeg tjedna najavljuju nove kišne oborine koje bi mogle usporiti snižavanje vodostaja i sanaciju poplavljenog područja.

  • +11
Poplava kod Vrgorca Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic

"O intenzitetu tih novih padalina ovisit će ritam povlačenja vode i sanacijski radovi, tako da trenutačno ne možemo pouzdano procjenjivati kad bi se voda s poplavljenoga vrgoračkog područja mogla u cijelosti povući", rekao je Herceg.